Anketa

Da li ste počeli sa pripremama za prijemni ispit?

Da, pre par meseci
Da, ali tek pre oko mesec dana
Upravo počinjem sa pripremama
Nisam još, mislim da je rano, ali planiram
Neću se pripremati, imam dobro predznanje
Neću se pripremati, planiram da prepisujem
Želim da primam najave preko mejling liste

Studenti Evrope traže besplatno obrazovanje

Nemačku, Švajcarsku i Austriju potresaju studenstski protesti kojima se zahteva izdvajanje više novca za obrazovanje, ukidanje plaćanja semestra i prerada Bolonjske deklaracije. Studenti su još prošle nedelje zauzeli univerzitetske prostorije, a amfiteatre pretvorili u spavaonice. U zahtevima ih podržavaju i mnogi profesori.

Više od 50.000 studenata u 35 univerzitetskih gradova širom Nemačke protestvuje zbog uslova studiranja. Ulične šetnje u znak protesta organizovali su i austrijski studenti blokirajući centar Beča. Protestovalo se i u Gracu, Insbruku i Lincu, uz parole „Slobodno obrazovanje svima", „Bogate roditelje za sve" i uzvike da novac treba da se troši na „obrazovanje, ne na banke". Protestima su se juče pridružili i švajcarski studenti, koji su zauzeli učionice na fakultetima.

Studenti traže da se unesu izmene u sistem studiranja uveden Bolonjskom deklaracijom, koji predviđa stepene školovanja i zvanja bečelor i master. Smatraju da novi sistem nije doprineo kvalitetu studiranja, već je samo povećao pritisak na studente zbog većeg broja ispita.

- Voleo bih da školarine budu potpuno ukinute. Ali, za početak bi bilo dobro da budu smanjene i da se taj novac uloži u nešto korisno. Obuke studenata su mnogo korisnije od renoviranja zgrada. To bi trebalo da bude obaveza države - kaže student Adrijan Gros.

Demonstranti traže i da se ukinu školarine, koje po semestru iznose od 100 do 500 evra. Oni traže i da stipendije budu dostupne siromašnijim studentima, da se dodeljuju ne samo po akademskim postignućima već i na osnovu toga kome su zaista potrebne.

- U obrazovanje treba više da se ulaže, u suprotnom, u narednih 50 godine Nemačka više neće biti smatrana za najbolje mesto za istraživački rad - kaže Lahnert Vili (26), student poljoprivrede.

Sa studentima su se solidarisali mnogi rektori i profesori.

 

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 20. 11. 2009.)

Ocena: 0,0


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,protesti,školarina,nezadovoljstvo

Postavljeno: 23.11.2009
Broj pregleda: 1123
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije
x
Vredi studirati