Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Studenti Evrope traže besplatno obrazovanje

Nemačku, Švajcarsku i Austriju potresaju studenstski protesti kojima se zahteva izdvajanje više novca za obrazovanje, ukidanje plaćanja semestra i prerada Bolonjske deklaracije. Studenti su još prošle nedelje zauzeli univerzitetske prostorije, a amfiteatre pretvorili u spavaonice. U zahtevima ih podržavaju i mnogi profesori.

Više od 50.000 studenata u 35 univerzitetskih gradova širom Nemačke protestvuje zbog uslova studiranja. Ulične šetnje u znak protesta organizovali su i austrijski studenti blokirajući centar Beča. Protestovalo se i u Gracu, Insbruku i Lincu, uz parole „Slobodno obrazovanje svima", „Bogate roditelje za sve" i uzvike da novac treba da se troši na „obrazovanje, ne na banke". Protestima su se juče pridružili i švajcarski studenti, koji su zauzeli učionice na fakultetima.

Studenti traže da se unesu izmene u sistem studiranja uveden Bolonjskom deklaracijom, koji predviđa stepene školovanja i zvanja bečelor i master. Smatraju da novi sistem nije doprineo kvalitetu studiranja, već je samo povećao pritisak na studente zbog većeg broja ispita.

- Voleo bih da školarine budu potpuno ukinute. Ali, za početak bi bilo dobro da budu smanjene i da se taj novac uloži u nešto korisno. Obuke studenata su mnogo korisnije od renoviranja zgrada. To bi trebalo da bude obaveza države - kaže student Adrijan Gros.

Demonstranti traže i da se ukinu školarine, koje po semestru iznose od 100 do 500 evra. Oni traže i da stipendije budu dostupne siromašnijim studentima, da se dodeljuju ne samo po akademskim postignućima već i na osnovu toga kome su zaista potrebne.

- U obrazovanje treba više da se ulaže, u suprotnom, u narednih 50 godine Nemačka više neće biti smatrana za najbolje mesto za istraživački rad - kaže Lahnert Vili (26), student poljoprivrede.

Sa studentima su se solidarisali mnogi rektori i profesori.

 

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 20. 11. 2009.)


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,protesti,školarina,nezadovoljstvo

Postavljeno: 23.11.2009
Broj pregleda: 1214
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije