Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Stres zbog provere znanja

(Preuzeto sa sajta RTS - 17. 06. 2012. )

Stres zbog provere znanjaKraj juna tradicionalno je u znaku provere znanja. Sedamdeset osam hiljada svršenih osnovaca sutra polaže završni ispit iz maternjeg jezika. Ovih dana, uče i veliki maturanti koje čeka prijemni na fakultetima. Bez obzira na uzrast, uzbuđenje i stres su neizbežni i učenici i studenti se piraju kako da sve to prevaziđu.

Trema uoči kontrolnog zadatka mnogo je manja u odnosu na trenutnu, uoči prijemnog, priznaju mali maturanti. Retki su oni kojima se zbog nervoze ne kuva u stomaku.

Deca koja polažu malu maturu dan pre polaganja su rekla da sanjaju prijemni, a neki da imaju lnedlu u grlu i da im se znoje dlanovi.

"Imam veliku tremu, ali trudim se da to ne pokazujem pred detetom, s obzirom da i njoj treba hrabrosti da prevaziđe sve to", kaže jedna majka.

Iako četiri godine starija, i Aleksandra ima veliku tremu jer je čeka prijemni za fakultet. Nada se da će upisati Fakultet dramskih umetnosti, smer produkcija.

"Začkoljica sa tim smerom je što primaju do dvadeset ljudi, neretko i manje, tako da je konkurencija velika. Osećam pritisak, ali moraću da dam sve od sebe", kaže Aleksandra.

Tremu oseća većina dece bez obzira da li su slabiji đaci ili odlikaši. Mnogo je onih koji se previše opterećuju da na ispitu ne razočaraju roditelje.

"Moj savet je da ni roditelji ni deca nemaju previsoke zahteve jer će ih ti previsoki zahtevi blokirati da pokažu svoja znanja. Dakle neka se prema ispitu postave realno u odnosu na očekivanja i da može da bude i koji broj manje bodova od nekog maksimuma koji mogu da dobiju", poručuje Ljiljana Filipović, školski psiholog.

Ukoliko se do sada nije naučilo, noć uoči ispita ne znači mnogo.

Pred sam ispit najvažnije je da se deca dobro ispavaju i da dođu na ispit odmorna, da doručkuju da bi imala snage za ispit. Isto tako je bitan stav roditelja. Roditelji bi trebalo da ih čekaju kod kuće i da im budu prava podrška, a ne da ih cekaju ispred škole i da se ponašaju da su njihova deca đaci prvaci", smatra Ljiljana Filipović.

Savet deci - đačku knjižicu i neophodan pribor pripremite još večeras, da ih ne biste tražili u poslednji čas. Savet roditeljima -detetu priredite prijatnu atmosferu i porodični ručak, ma kako uradilo test.


Pogledajte druge vesti na temu: stres,polaganje,prijemni,ispit,srednjoškolci

Postavljeno: 18.06.2012
Broj pregleda: 741
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije