Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Štit za indeks

Studenti u Srpskoj su prvi u regionu, a deseti u Evropi, dobili svog zaštitnika. Student ombudsman od srede je Mladen Čančarević, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kome je prevashodni zadatak da štiti sva prava studenata, ali i da im stoji na usluzi, za svaku informaciju koja ih zanima. Za zamenika studenta ombudsmana izabran je Gordan Popović, student Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kako nam je rekao Čančarević, boriće se na sve moguće načine za prava studenata, neće štedeti ni sebe, ali ni sve one koji budu kršili studentska prava.

- Obaveze koje Student ombudsman ima prema Zakonu o Uniji studenata, jeste da prima pritužbe studenata, koje se odnose na njihova prava i učestvuje u postupku medijacije sa nadležnim organima visokoškolskih ustanova, u slučaju kršenja prava studenata - objasnio je Čančarević. - Štampaćemo informator o pravima studenata, kako bi ih upoznali sa njihovim pravima i obavezama. Najviše će reči biti o pravima koja se odnose na Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o studentskom standardu, a potrudiću se da ih pobliže upoznam sa nekim detaljima i pravilnicima koji se odnose na stipendiranje - rekao je Čančarević.

Studenti Srpske ubuduće će za pomoć u borbi za ostvarivanje svojih prava moći da se obrate Čančareviću na telefon 066/ 183 - 000, a na ovaj broj studenti će i dalje moći da prijavljuju svaki vid korupcije na Univerzitetu. Takođe, studenti će od 10 do 13 časova svakog dana moći da razgovaraju sa studentom ombudsmanom u kancelariji koja se nalazi u Prvom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla".

Smena dekana

Prema rečima predsednika Studentskog parlamenta Bojana Grebenara, 27. novembra rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić, treba da donese konačnu odluku o smeni dekana Pravnog fakulteta Vitomira Popovića, koji je, složili su se studenti, "glavni razlog problema i bezakonja na Pravu".

- Ono čime ćemo se u skorijoj budućnosti pozabaviti jesu problemi studenata Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, gde se studentima diplomski rad naplaćuje 400 KM - najavio je Mladen Čančarević.

 

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 25. 11. 2009.)


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,zaštita,prava,ombudsman,informisanje

Postavljeno: 26.11.2009
Broj pregleda: 1031
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije