Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Štit za indeks

Studenti u Srpskoj su prvi u regionu, a deseti u Evropi, dobili svog zaštitnika. Student ombudsman od srede je Mladen Čančarević, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kome je prevashodni zadatak da štiti sva prava studenata, ali i da im stoji na usluzi, za svaku informaciju koja ih zanima. Za zamenika studenta ombudsmana izabran je Gordan Popović, student Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kako nam je rekao Čančarević, boriće se na sve moguće načine za prava studenata, neće štedeti ni sebe, ali ni sve one koji budu kršili studentska prava.

- Obaveze koje Student ombudsman ima prema Zakonu o Uniji studenata, jeste da prima pritužbe studenata, koje se odnose na njihova prava i učestvuje u postupku medijacije sa nadležnim organima visokoškolskih ustanova, u slučaju kršenja prava studenata - objasnio je Čančarević. - Štampaćemo informator o pravima studenata, kako bi ih upoznali sa njihovim pravima i obavezama. Najviše će reči biti o pravima koja se odnose na Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o studentskom standardu, a potrudiću se da ih pobliže upoznam sa nekim detaljima i pravilnicima koji se odnose na stipendiranje - rekao je Čančarević.

Studenti Srpske ubuduće će za pomoć u borbi za ostvarivanje svojih prava moći da se obrate Čančareviću na telefon 066/ 183 - 000, a na ovaj broj studenti će i dalje moći da prijavljuju svaki vid korupcije na Univerzitetu. Takođe, studenti će od 10 do 13 časova svakog dana moći da razgovaraju sa studentom ombudsmanom u kancelariji koja se nalazi u Prvom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla".

Smena dekana

Prema rečima predsednika Studentskog parlamenta Bojana Grebenara, 27. novembra rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić, treba da donese konačnu odluku o smeni dekana Pravnog fakulteta Vitomira Popovića, koji je, složili su se studenti, "glavni razlog problema i bezakonja na Pravu".

- Ono čime ćemo se u skorijoj budućnosti pozabaviti jesu problemi studenata Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, gde se studentima diplomski rad naplaćuje 400 KM - najavio je Mladen Čančarević.

 

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 25. 11. 2009.)


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,zaštita,prava,ombudsman,informisanje

Postavljeno: 26.11.2009
Broj pregleda: 998
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije