Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Srbi imaju najskuplje fakultete u eks-ju

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 29. 05. 2012. )

Srbi imaju najskuplje fakultete u eks-juIpak, loši uslovi studiranja, polovično uvedena Bolonjska deklaracija i problemi prilikom zapošljavana problemi su koji muče sve studente u regionu. U Srbiji, gde je prosečna zarada nešto veća od 350 evra, studenti arhitekture plaćaju školarinu od 2.400 evra, što odgovara visini od šest prosečnih plata.

Iako sve države u regionu imaju znatno više prosečne zarade, Hrvati u proseku zarađuju oko 700 evra, Crnogorci 500, a Bosanci nešto više od 400 evra, cena godine studija često je niža nego u Srbiji.

- Još pre dve godine hrvatska vlada uvela je besplatno studiranje za sve brucoše. Zvuči kao utopija, ali samo dok si brucoš jer mnogi fakulteti već naredne godine imali dovoljno novca da u narednu godinu upišu studente koji su stekli uslov za to kao brucoši - objašnjava Josip Štrak, student ekonomije u Zagrebu.

Finansiranje studija u Zagrebu i Sarajevu ne svodi se na to da roditelji daju novac umesto države. Visina školarine zavisi od prethodnog uspeha, pa je najboljih deset odsto u potpunosti oslobađeno plaćanja školarine, sledećih 40 odsto plaća od nula do punog iznosa, a ostatak plaća pun iznos.

Sa druge strane, slično kao i u Srbiji, studenti su u istraživanjima uglavnom žale da ne dobijaju dovoljno za novac koji daju, da ima fakulteta gde stvari dobro funkcionišu, ali da ima i onoga dobro poznatog i kod nas - različiti kriterijumi kod ispitivanja, neujednačenost gradiva...

Školarina za samofinansirajuće studente u RS nije menjana pet godina i na većini fakulteta iznosi 220 evra. U Sarajevu svi redovni studenti plaćaju participaciju u visini od 50 evra, a školarine su od 400 evra na fakultetima društvenih nauka do 1.500 evra na Medicinskom fakultetu. Sarajevski mediji pišu da ima dosta problema sa akreditacijom fakulteta te se mnogo gubi na kvalitetu nastave.

Prosečna školarina na Univerzitetu Crne Gore je 500 evra.
- Školarine, kao i prošlih godina, iznose 500 evra za jednu godinu za najveći broj studijskih programa, odnosno hiljadu evra za samofinansirajuće studijske programe - kažu u Ministarstvu prosvete Crne Gore.

Autor: G. Avalić


Pogledajte druge vesti na temu: upis,školarina,samofinansiranje,brucoš,studije,fakultetSrodne vesti

Postavljeno: 29.05.2012
Broj pregleda: 1008
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije