Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Softver protiv plagijata

(Preuzeto sa sajta Politika - 12. 07. 2012.)

Softver protiv plagijataUniverzitet u Novom Sadu trebalo bi na današnjoj sednici Senata da pokrene pitanje plagijata, a kako se čulo i na Nacionalnom prosvetnom savetu, sličnu akciju za jesen spremaju i neki beogradski fakulteti.

– Odbor za obezbeđenje kvaliteta i internu evaluaciju je konstatovao da ima dosta plagijata u završnim radovima studenata. Ono što ću kao predsednik Odbora predložiti dekanima jeste nabavka softvera za prepoznavanje plagijata, tražićemo da svi završni radovi budu dostupni onlajn, a na Pravnom fakultetu postoji spremnost da se organizuje kurs za studente na ovu temu koji će nositi određen broj bodova – objašnjava za naš list profesor dr Zorana Lužanin.

Ona dodaje da postoji nekoliko kuća koje nude takve softvere, da se to odavno radi na univerzitetima u svetu i da primera radi, u Velikoj Britaniji i profesori i studenti imaju mogućnost da provere završni rad na taj način, kako se ne bi dogodilo da kasnije bude problema.

Iako akademska zajednica ne priznaje kao istinit podatak da svaki treći pisani rad predat profesorima u Srbiji poseduje više od 70 odsto sadržaja direktno kopiranog iz knjiga, sa interneta ili iz drugih izvora, činjenica jeste da je na fakultetima zavladao trend plagiranja.

– Naši studenti ne znaju šta su plagijati, zato što ih to ne učimo ni u osnovnoj školi, niti u gimnaziji. Đaci skidaju sadržaje sa interneta i koriste ih u domaćim radovima, a učiteljica ih ne uči da treba da navedu izvor, jer ni nju to nisu učili na fakultetu – kaže dr Lužanin.

Ova profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta ističe da nije problem samo u plagijatima, već i u izostancima sa predavanja.

Ona se nada da će predloge Odbora podržati svi fakulteti, iako očekuje i da bude protivljenja.

– Da bi se stalo na put ovom problemu potrebno je mnogo rada, a malo je ljudi spremno da se uhvati u koštac i sa izostancima i sa plagijatima i sa varanjem na ispitima – kaže dr Desanka Radunović, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta.

– Bojim se da apeli više ne pomažu, potrebno je promeniti čitav sistem – ističe dr Radunović.

Da ipak još ima profesora entuzijasta, pokazuje primer i sa jednog od društvenih beogradskih fakulteta, na kojem za jesen pripremaju dokument koji će biti podeljen brucošima i u kojem će ih upozoravati na posledice ukoliko izostaju sa predavanja, varaju na ispitima ili koriste plagijate.

Prema dokumentu koji smo imali prilike da vidimo, a koji će tek ići na odobrenje uprave, profesori će insistirati da studenti usmeno i pismeno na kolokvijumu, odnosno ispitu, navode izvore koje citiraju (autora, godinu izdanja, naslov dela, mesto izdanja, izdavačku kuću i stranice sa kojih je citat preuzet). U protivnom smatraće se da je njegov rad plagijat i bodovaće se sa nula poena.

Nemanja Stamenčić, nekadašnji član Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu u ime studenata, inače diplomac Fakulteta organizacionih nauka, kaže da krivice ima i do profesora, kojima je najčešće bitna forma i koliko rad ima stranica.

– Većina naših diplomskih radova jesu ekvivalent ozbiljnom poslediplomskom radu u razvijem zapadnim zemljama, gde su seminarski radovi, na primer, na desetak stranica, a kod nas na 30. Kada je takva situacija, logično je da se studenti bave kvantitetom, a ne kvalitetom i da im je najlakše da dođu do zadatog obima svog rada tako što će da kopiraju – kaže Stamenčić.

Autor: Sandra Gucijan Foto: D. Jevremović


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,softver,univerzitet,Univerzitet u Novom Sadu,radSrodne vesti

Postavljeno: 12.07.2012
Broj pregleda: 744
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije