Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Slobodna još 1.663 mesta

(Preuzeto sa sajta Blic - 06. 07. 2010. )

slicica

Na oba univerziteta u Republici Srpskoj u prvom upisnom roku primljeno je ukupno 5.159 brucoša, a slobodna su još 1.663 mesta. Za drugi upisni rok dokumenti se predaju od 30. avgusta do 3. septembra.

Na Univerzitetu u Banjaluci na 16 fakulteta planiran je upis 3.399 studenata, a u prvom roku prijavilo se 4.290 kandidata. Spisak primljenih brucoša nije konačan jer svi kandidati imaju pravo žalbe u roku od 24 sata nakon objavljivanja rezultata. Takođe, još se čekaju rezultati upisa na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci. Uprava Univerziteta nagoveštava mogućnost da bude odobren upis kandidata koji su položili prijemni, a nisu primljeni. Oni bi popunili mesta predviđena za strane državljane jer na mnogim fakultetima u toj kategoriji nije prijavljeno kandidata koliko je planirano.

Iako Vlada RS i ove godine studentima koji su se odlučili za deficitarna zanimanja nudi besplatno školovanje, brucoši nisu pokazali veliko interesovanje za ove smerove. Jedino je primetno veće interesovanje za Prirodno-matematički fakultet gde je slobodno 61 mesto, dok je lane nakon prvog upisnog roka bilo čak 201 mesto. Najviše slobodnih mesta u Banjaluci ostalo je na ETF - 266, a na Mašinskom slobodno 155. Slobodnih mesta, kao što se i očekivalo, nema na Fakultetu političkih nauka, Medicinskom, Pravnom i Ekonomskom fakultetu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu najviše slobodnih mesta ima na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu - 105, Poljoprivrednom fakultetu - 100, Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu - 103. Sva mesta su popunjena na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini i Saobraćajnom fakultetu u Doboju.

Rezultati drugog upisnog roka biće poznati 8. septembra, a upis je od 9. do 10. septembra.

D. Filipović


Pogledajte druge vesti na temu: upis,prijemni,Republika Srpska,Univerzitet u Banjaluci,Univerzitet u Istočnom Sarajevu,slobodna mesta,studentSrodne vesti

Postavljeno: 06.07.2010
Broj pregleda: 5744
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije