Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Slobodna još 1.663 mesta

(Preuzeto sa sajta Blic - 06. 07. 2010. )

slicica

Na oba univerziteta u Republici Srpskoj u prvom upisnom roku primljeno je ukupno 5.159 brucoša, a slobodna su još 1.663 mesta. Za drugi upisni rok dokumenti se predaju od 30. avgusta do 3. septembra.

Na Univerzitetu u Banjaluci na 16 fakulteta planiran je upis 3.399 studenata, a u prvom roku prijavilo se 4.290 kandidata. Spisak primljenih brucoša nije konačan jer svi kandidati imaju pravo žalbe u roku od 24 sata nakon objavljivanja rezultata. Takođe, još se čekaju rezultati upisa na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci. Uprava Univerziteta nagoveštava mogućnost da bude odobren upis kandidata koji su položili prijemni, a nisu primljeni. Oni bi popunili mesta predviđena za strane državljane jer na mnogim fakultetima u toj kategoriji nije prijavljeno kandidata koliko je planirano.

Iako Vlada RS i ove godine studentima koji su se odlučili za deficitarna zanimanja nudi besplatno školovanje, brucoši nisu pokazali veliko interesovanje za ove smerove. Jedino je primetno veće interesovanje za Prirodno-matematički fakultet gde je slobodno 61 mesto, dok je lane nakon prvog upisnog roka bilo čak 201 mesto. Najviše slobodnih mesta u Banjaluci ostalo je na ETF - 266, a na Mašinskom slobodno 155. Slobodnih mesta, kao što se i očekivalo, nema na Fakultetu političkih nauka, Medicinskom, Pravnom i Ekonomskom fakultetu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu najviše slobodnih mesta ima na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu - 105, Poljoprivrednom fakultetu - 100, Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu - 103. Sva mesta su popunjena na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini i Saobraćajnom fakultetu u Doboju.

Rezultati drugog upisnog roka biće poznati 8. septembra, a upis je od 9. do 10. septembra.

D. Filipović


Pogledajte druge vesti na temu: upis,prijemni,Republika Srpska,Univerzitet u Banjaluci,Univerzitet u Istočnom Sarajevu,slobodna mesta,studentSrodne vesti

Postavljeno: 06.07.2010
Broj pregleda: 5864
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije