Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Simuliraju suđenja na faksu i u praksi uče da brane i tuže

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 04. 05. 2012.)

Simuliraju suđenja na faksuKroz razne vežbe, ali i brojna takmičenja pred sudovima u inostranstvu, oni na ovaj način stiču neophodnu praksu i po završetku studija već su spremni da se nađu u sudnici.

- Studenti su zaintersovani da stiču dodatna znanja i da se tokom studija upoznaju sa svim onim što ih čeka kada završe fakulet, kada će se naći u ulozi advokata. Od 2003. godine organizujemo kurseve u simulaciji suđenja, a pre dve godine smo odlučili i da osnujemo poseban centar. I studenti drugih pravnih fakulteta učestvuju na takmičenjima, ali nigde se ne organizuje posebna nastava kao kod nas - priča Bojan Tubić, asistent Pravnog fakultetu i koordinator ovog centra.

Kursevi simulacije suđenja namenjeni su studentima od druge godine koji imaju priliku da proučavaju međunarodno pravo, krivično, građansko i javno pravo.

- Na fakultetu imamo i posebnu sudnicu u kojoj simuliramo suđenja dva puta nedeljno. Studenti uče sve elemente sudskog postupka, od pisanja podneska i tužbe, pa sve do toga šta da rade kada se nađu u realnoj situaciji, na strani tužioca ili tuženog - kaže Tubić.

Budući novosadski pravnici do sada su postigli brojne uspehe na takmičenjima, tri puta su bili u Americi, a nižu i uspehe pred sudovima širom Evrope. Na takmičenju u similaciji suđenja koje je prošle nedelje održano pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, pobedili su u pisanju podneska u konkurenciji 27 timova iz celog sveta.

- To je ogroman uspeh, a takođe, u samoj simulaciji suđenja našli smo se među prvih deset timova. Ovakva takmičenja su jako bitna jer učimo da razmišljamo kao pravi advokati, proučavamo slučajeve, optužnice i presude, a ujedno i usavršavamo znanje engleskog jezika. Već dve godine pohađam ovaj kurs i mnogo sam naučila. Jedno je kada spremate ispit i učite teoriju, ali tek kada se nađete u sudnici možete da znate kako je to biti advokat – kaže studentkinja treće godine Angelina Turanjanin.

Lakše do posla

Ekipa novosadskih studenata pre desetak dana vratila se sa regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Na ovom takmičenju osvojili su drugo mesto u pisanju podnesaka. „Svaka simulacija suđenja odvija se pred uglednim sudijama iz regiona. Ovakvi kursevi su veoma korisni, naše studente već sada prepoznaju mnoge advokatske kancelarije, a zahvaljujući odličnoj praksi lakše se i zapošljavaju", kaže Tubić.

Autor: D. Maksimović


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,Pravni fakultet,Novi Sad,takmičenje,inostranstvo,dodatno,znanje

Postavljeno: 07.05.2012
Broj pregleda: 708
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije