Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Simuliraju suđenja na faksu i u praksi uče da brane i tuže

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 04. 05. 2012.)

Simuliraju suđenja na faksuKroz razne vežbe, ali i brojna takmičenja pred sudovima u inostranstvu, oni na ovaj način stiču neophodnu praksu i po završetku studija već su spremni da se nađu u sudnici.

- Studenti su zaintersovani da stiču dodatna znanja i da se tokom studija upoznaju sa svim onim što ih čeka kada završe fakulet, kada će se naći u ulozi advokata. Od 2003. godine organizujemo kurseve u simulaciji suđenja, a pre dve godine smo odlučili i da osnujemo poseban centar. I studenti drugih pravnih fakulteta učestvuju na takmičenjima, ali nigde se ne organizuje posebna nastava kao kod nas - priča Bojan Tubić, asistent Pravnog fakultetu i koordinator ovog centra.

Kursevi simulacije suđenja namenjeni su studentima od druge godine koji imaju priliku da proučavaju međunarodno pravo, krivično, građansko i javno pravo.

- Na fakultetu imamo i posebnu sudnicu u kojoj simuliramo suđenja dva puta nedeljno. Studenti uče sve elemente sudskog postupka, od pisanja podneska i tužbe, pa sve do toga šta da rade kada se nađu u realnoj situaciji, na strani tužioca ili tuženog - kaže Tubić.

Budući novosadski pravnici do sada su postigli brojne uspehe na takmičenjima, tri puta su bili u Americi, a nižu i uspehe pred sudovima širom Evrope. Na takmičenju u similaciji suđenja koje je prošle nedelje održano pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, pobedili su u pisanju podneska u konkurenciji 27 timova iz celog sveta.

- To je ogroman uspeh, a takođe, u samoj simulaciji suđenja našli smo se među prvih deset timova. Ovakva takmičenja su jako bitna jer učimo da razmišljamo kao pravi advokati, proučavamo slučajeve, optužnice i presude, a ujedno i usavršavamo znanje engleskog jezika. Već dve godine pohađam ovaj kurs i mnogo sam naučila. Jedno je kada spremate ispit i učite teoriju, ali tek kada se nađete u sudnici možete da znate kako je to biti advokat – kaže studentkinja treće godine Angelina Turanjanin.

Lakše do posla

Ekipa novosadskih studenata pre desetak dana vratila se sa regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Na ovom takmičenju osvojili su drugo mesto u pisanju podnesaka. „Svaka simulacija suđenja odvija se pred uglednim sudijama iz regiona. Ovakvi kursevi su veoma korisni, naše studente već sada prepoznaju mnoge advokatske kancelarije, a zahvaljujući odličnoj praksi lakše se i zapošljavaju", kaže Tubić.

Autor: D. Maksimović


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,Pravni fakultet,Novi Sad,takmičenje,inostranstvo,dodatno,znanje

Postavljeno: 07.05.2012
Broj pregleda: 718
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije