Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Samo trećina studenata stekla uslov za upis godine

Tek svaki treći student uspeo je da očisti godinu na vreme i po sadašnjim pravilima nakupi dovoljno bodova da upiše sledeću godinu. Studenti se zato bune, a ukoliko im nadležni ne dozvole da se bodovi za upis naredne školske godine računaju zbirno, mnogi će morati da pauziraju.

Četvrtu godinu na Građevinskom fakultetu u Beogradu od 460 studenata upisaće svega 60, dok će treću pohađati manje od 100 akademaca. Na Tehnološko-metalurškom fakultetu uslov za upis naredne godine ispuniće manje od 30 odsto studenata. Slično je i na ostalim fakultetima.

Najveći problem da ispune bonus i sakupe neophodnih 48 ESPB bodova, koliko im je neophodno za upis naredne školske godine, imaju studenti na prirodnim fakultetima.

Iako ispitni rok još nije završen, rezultati su poražavajući, tvrde akademci. Da se ne bi desilo da naredne školske godine profesori predaju u polupraznim učionicama, bolonjci zahtevaju da se promene uslovi upisa.

Jedan od zahteva je da oni koji u tekućoj godini nisu ostvarili 48 ESPB bodova ne gube godinu, pod uslovom da su u toku dosadašnjeg školovanja sakupili ukupno 127 bodova za upis četvrte godine, odnosno 90 za prelazak na treću godinu.

- Zatražili smo da nas primi neko iz Ministarstva prosvete danas ili u ponedeljak. Ukoliko ishod tih razgovora bude nezadovoljavajući, organizovaćemo masovne proteste - priča za „Blic" Vladimir Smuđa, student prodekan na Tehnološko-metalurškom fakultetu.

Studenti će na ulice izaći najverovatnije 1. ili 2. oktobra jer žele da objedine sve zahteve. Osim zbirnog uslova, na listi onoga što će tražiti od ministarstva je i da se studentima koji su očistili godinu, odnosno imaju svih 60 poena, omogući da sa samofinansiranja pređu na budžet.

I umetnici za protest

- Mi na Univerzitetu umetnosti nemamo problem sa bodovima za upis, ali pridružićemo se kolegama. Ove godine nastupićemo organizovano. Dosta nam je priče da nas samo znanje može uvesti u Evropu, a da se ništa ne radi po tom pitanju - ističe Branislav Stevanić sa Fakulteta muzičke umetnosti.


(Preuzeto sa sajta Blic - 25. 09. 2009.)

 


Pogledajte druge vesti na temu: upis,osnovne akademske studije,studiranje,studenti,studentski parlament,bodovi



Srodne vesti

Postavljeno: 25.09.2009
Broj pregleda: 3311
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije