Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Privatnim fakultetima novi zakon loš

(Preuzeto sa sajta Blic - 30. 05. 2010. )

Učesnici javne rasprave o predlogu izmena Zakona o visokom obrazovanju slažu se da su one neophodne, ali privatnici nisu zadovoljni onim što je predloženo. Javna rasprava se privodi kraju, a u Skupštini Vojvodine održano je nekoliko sastanaka na ovu temu.

Načelno svi su se složili da su intervencije koje je predložila radna grupa Ministarstva prosvete neophodne, ali deo učesnika nije sve promene ocenio odgovarajućim. Najveće polemike izazvao je predlog da ubuduće budžetske ustanove u zdravstvu, prosveti i sudstvu mogu da zapošljavaju samo diplomce državnih fakulteta.

- To je praksa mnogih evropskih zemalja koje obrazovanje za određene profesije poveravaju isključivo državnim fakultetima kao posebni javni interes. Pravni fakulteti su svojevremeno i osnovani da obezbede kadar za državnu službu i njihov program prilagođen je potrebama državne administracije - ocenio je dekan novosadskog Pravnog fakulteta prof. dr Ranko Keča.

Dok vlasnik i rektor Univerziteta „Megatrend" Mića Jovanović smatra da su ovi predlozi frapantno loši i vode ka nestajanju privatnih visokoškolskih institucija, rektor „Singidunuma" Milovan Stanišić, podseća da je ovu praksu prva uvela Finska, a kasnije ju je prihvatilo još nekoliko članica EU. Stanišić je naveo da njegov stav podržava i činjenica da državne fakultete izdržava budžet, pa je logično da i zapošljava kadar u čije školovanje je ulagala, odnosno štiti svoju investiciju.

Mnoge predložene odre­dbe privatne fakultete stavljaju u neravnopravan položaj ocenio je dr Ilija Babić sa privatnog Fakulteta za evropske pravno-političke stu­­dije u Sremskoj Kamenici. On je svoj stav potkrepio predloženim rešenjima po kojima se samo od privatnih fakulteta traži da imaju polovinu nepokretnosti u vlasništvu bankarske garancije...

M. Laketić


Pogledajte druge vesti na temu: predlog izmena i dopuna Zakona,Zakon o visokom obrazovanju,privatni univerziteti,državni univerzitetiSrodne vesti

Postavljeno: 31.05.2010
Broj pregleda: 1605
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije