Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Privatni medicinski fakultet postao američki

(Preuzeto sa sajta Politika - 31. 03. 2011. )

.,Studenti prvog privatnog Medicinskog fakulteta u zemlji od juče su odahnuli – novi vlasnik „US medical school” je dr Mohamad Jala Khamis, američki državljanin iz Ilinoisa, inače poreklom iz Sirije i nekadašnji beogradski student. On za naš list kaže da ga ne zanima politika, da dr Milovan Bojić nikada nije bio vlasnik, već samo dekan i profesor ovog fakulteta i dodaje da će učiniti sve da Medicinska akademija dobije akreditaciju i da studenti imaju priznatu diplomu, praksu i zaposlenje na državnim klinikama.

– Mi smo oduševljeni, jer se nadamo da će s promenom vlasnika biti završen i naš „hod po mukama” koji traje šest godina. Nadamo se da ćemo sad dobiti akreditaciju i da ćemo moći da radimo i na državnim klinikama – uglas nam je govorila grupa akademaca koji su juče u podne okupili u jednoj od učionica da saslušaju obaveštenje o promeni vlasničke strukture „njihovog” fakulteta.

Oni su za novog vlasnika imali milion pitanja na koja je on strpljivo odgovarao na odličnom srpskom jeziku i obećao da će učiniti sve što može da se već jednom okončaju brojni problemi, od akreditacije do zaposlenja.

– Mi smo zaslužili da se naša diploma prizna, da se prizna šest godina našeg života i da ne strahujemo za posao. Isto smo učili, isto vežbali, isti trud uložili kao i studenti državnog fakulteta, čak je bila veća hrabrost, skoro i ludost upisati fakultet o kojem niko nikada nije napisao nijedno lepo slovo – pričaju studenti.

Po njihovim rečima, to što se fakultet vezivao za nekadašnjeg ministra zdravlja bilo je izvor svih problema, iako su svi do jednog oduševljeni profesorom Bojićem.

– Nisam se pokajala što sam upisala ovaj fakultet, uslovi za rad su odlični, radi se u malim grupama, profesori nam posvećuju pažnju… Školarina nije mala, 5.000 evra, ali dobijamo sve udžbenike i ne plaćamo na primer prijavu ispita što je na drugim fakultetima veliki trošak – kaže Marija Andrić.

Ona je iz Trebinja, peta je godina i kaže da su studenti uglavnom iz Srbije, ali da ih ima i iz Bosne i Hercegovine i Makedonije. Na godini je oko 50 akademaca.

Kako nam kažu njene kolege, najveći problem tokom studiranja je praksa, koju su uglavnom obavljali na privatnim klinikama. Od prošle godine dobijena je saglasnost ministarstava prosvete i zdravlja da mogu da vežbaju i u državnim institucijama, ali u Smederevu, što opet iziskuje dodatne troškove i organizaciju puta. Njihov san je da im se otvore vrata Kliničkog centra Srbije, a novi vlasnik fakulteta kaže da će mu to biti jedan od prioriteta i poziva u pomoć i Vladu Srbiju.

On objašnjava da je fakultet prethodno pripadao „Ostrog medikal sistemu” i da Bojić nije vlasnik. Po njegovim rečima nekadašnji ministar zdravlja više neće biti dekan, ali će mu biti ponuđeno da ostane kao profesor.

– Još nisam razgovarao s njim. Novi dekan biće dr Rotman, inače jedan od četiri najbolja ginekologa na svetu – objašnjava Khamis.

On kaže da se nije plašio ulaganja u srpsko obrazovanje, da su ga iz ambasade uveravali da je Beograd najbezbedniji grad u regionu i objasnio da je još kad je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu odlučio da se jednoga dana vrati u Srbiju, u kojoj je, kako kaže, proveo najlepši deo mladosti.

– U Beograd sam došao 1989. godine i za tri meseca naučio srpski jezik. Kao jednom od najboljih studenta ponuđeno mi je mesto asistenta na Medicinskom fakultetu, ali sam 1996. godine odlučio da odem u Ameriku na specijalizaciju. Tamo sam kasnije otvorio zdravstveni centar i školu, sarađujem sa sedam klinika, tako da će studenti imati priliku da rade na svim ovim ustanovama – objašnjava novi vlasnik „US medical school”.

Kako nam je rečeno u Komisiji za akreditaciju, ova ustanova je pod aktom upozorenja, a rok za „popravni” još nije istekao.

Sandra Gucijan

Foto A. Vasiljević


Pogledajte druge vesti na temu: Medicinski fakultet,studenti,promena

Postavljeno: 31.03.2011
Broj pregleda: 5063
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije