Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Prioritet akreditovanim fakultetima

(Preuzeto sa sajta RTS - 24. 03. 2012. )

Prioritet akreditovanim fakultetimaKomisija za akreditaciju fakulteta i visokih strukovnih škola sugeriše budućim studentima da se blagovremeno obaveste o programima i ustanovama koje imaju radnu dozvolu. Informacije se svakodnevno ažuriraju na sajtu komisije i u svakom trenutku se može videti šta je do sada akreditovano.

U proces akreditacije ušlo je 19 univerziteta, od kojih je 14 već postojalo, a pet su bili univerziteti u osnivanju. Akreditovano je njih 16. "Akedemija lepih umetnosti", "Internacionalni univerzitet" u Novom Pazaru i "Alfa Univerzitet" su odbijeni.

"U svim slučajevima razlog za odbijanje je bio nedostatak dovoljnog broja akreditovanih studijskih programa", kaže predsednica Akreditacione komisije prof. Vera Vujčić Kovačević.

Predsednica komisije navodi i da prema zakonu, da bi univerzitet bio akreditovan, mora da ima najmanje devet akreditovanih studijskih programa.

Ove odluke nisu i konačne. Univerzitet tek posle drugog odbijanja gubi licencu, tako da se radi na otklanjanju primedbi akreditacione komisije.

Visoke škole strukovnih studija posle pet godina ponovo ulaze u ciklus akreditacije. Definisana su i pravila za rad isturenih odeljenja. Za sada su akreditovana četiri.

"To je veoma mali broj, radi se o jednom studijskom programu u Bujanovcu, koji se izvodi na albanskom i na srpskom jeziku, radi se o dva studijska programa u Inđiji, i jednom studijskom programu ili dva u Svilajncu", kaže profesorka Vujčić Kovačević.

Prilikom upisa, novoakreditovani ne bi trebalo da imaju više od dvesta studenata prve godine. Samu komisiju očekuje učlanjenje u evropsku mrežu akreditacionih agencija, u kojoj od 2010. godine ima status kandidata.


Pogledajte druge vesti na temu: brucoš,akreditacija,univerzitet,upis,fakultetSrodne vesti

Postavljeno: 26.03.2012
Broj pregleda: 1567
 
Broj komentara: 1
ibrovic
27.04.2012
sramota, u Novom Pazaru netreba da postoji nista osim drzavnog fakulteta.Licno ne pripadam ni jednoj partijiali je sramota da fakultet ciji je osnivac Djindjic nipodostavate a Muamera Zukorlica mozete da sklonite kada to zazelite i sramota je da deca zbog vasih hirova ispastaju -tu se da dosta novca za skolarinu a vi necete da priznajete nego cak i tuzite skole koje primaju takav kadar .Bruka - kako nemislite na taj mladi narastaj - naravno treba samo razvijati Beograd a sve drugo gurnuti nogom
 
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije