Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Prioritet akreditovanim fakultetima

(Preuzeto sa sajta RTS - 24. 03. 2012. )

Prioritet akreditovanim fakultetimaKomisija za akreditaciju fakulteta i visokih strukovnih škola sugeriše budućim studentima da se blagovremeno obaveste o programima i ustanovama koje imaju radnu dozvolu. Informacije se svakodnevno ažuriraju na sajtu komisije i u svakom trenutku se može videti šta je do sada akreditovano.

U proces akreditacije ušlo je 19 univerziteta, od kojih je 14 već postojalo, a pet su bili univerziteti u osnivanju. Akreditovano je njih 16. "Akedemija lepih umetnosti", "Internacionalni univerzitet" u Novom Pazaru i "Alfa Univerzitet" su odbijeni.

"U svim slučajevima razlog za odbijanje je bio nedostatak dovoljnog broja akreditovanih studijskih programa", kaže predsednica Akreditacione komisije prof. Vera Vujčić Kovačević.

Predsednica komisije navodi i da prema zakonu, da bi univerzitet bio akreditovan, mora da ima najmanje devet akreditovanih studijskih programa.

Ove odluke nisu i konačne. Univerzitet tek posle drugog odbijanja gubi licencu, tako da se radi na otklanjanju primedbi akreditacione komisije.

Visoke škole strukovnih studija posle pet godina ponovo ulaze u ciklus akreditacije. Definisana su i pravila za rad isturenih odeljenja. Za sada su akreditovana četiri.

"To je veoma mali broj, radi se o jednom studijskom programu u Bujanovcu, koji se izvodi na albanskom i na srpskom jeziku, radi se o dva studijska programa u Inđiji, i jednom studijskom programu ili dva u Svilajncu", kaže profesorka Vujčić Kovačević.

Prilikom upisa, novoakreditovani ne bi trebalo da imaju više od dvesta studenata prve godine. Samu komisiju očekuje učlanjenje u evropsku mrežu akreditacionih agencija, u kojoj od 2010. godine ima status kandidata.


Pogledajte druge vesti na temu: brucoš,akreditacija,univerzitet,upis,fakultetSrodne vesti

Postavljeno: 26.03.2012
Broj pregleda: 1530
 
Broj komentara: 1
ibrovic
27.04.2012
sramota, u Novom Pazaru netreba da postoji nista osim drzavnog fakulteta.Licno ne pripadam ni jednoj partijiali je sramota da fakultet ciji je osnivac Djindjic nipodostavate a Muamera Zukorlica mozete da sklonite kada to zazelite i sramota je da deca zbog vasih hirova ispastaju -tu se da dosta novca za skolarinu a vi necete da priznajete nego cak i tuzite skole koje primaju takav kadar .Bruka - kako nemislite na taj mladi narastaj - naravno treba samo razvijati Beograd a sve drugo gurnuti nogom
 
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije