Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Prijemni za fakultete neće biti u isto vreme

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 11. 06. 2012. )

Prijemni za fakultete neće biti u isto vremeU Beogradu će se testovi polagati 25, 26, i 27. juna, a u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici nedelju dana kasnije.

Prijemni ispiti na svim državnim fakultetima, ipak, neće biti održani u isto vreme!

Testove će prvo polagati budući brucoši Univerziteta u Beogradu, a tek onda na ostalim državnim univerzitetima. U Beogradu će se testovi polagati 25, 26, i 27. juna, a u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici nedelju dana kasnije.

To znači da će svršeni maturanti moći da polažu prijemni na nekom fakultetu u Beogradu i, recimo, Novom Sadu, i da na kraju odluče gde će da studiraju. Od toga bi, osim studenata, koristi mogli da imaju mnogi fakulteti, zbog budućih brucoša koji će na dva mesta platiti polaganje prijemnog.

Posle čvrstog stava da će, pošto je školska godina produžena zbog februarskih mrazeva, i prijemni biti organizovani nedelju dana kasnije, Ministarstvo prosvete i nauke u ponedeljak je, ipak, dozvolilo da univerziteti proveru znanja organizuju onako kako su sami planirali. U ponedeljak im je iz Ministarstva poslat dopis u kome im se to i zvanično dozvoljava.

- Prihvatili smo termine koje su predložili sami Univerziteti, ali je šteta što nije postignuta saglasnost o jedinstvenom terminu za celu Srbiju - poručio je ministar Žarko Obradović.

NAJPRE U GLAVNOM GRADU

NA Univerzitetu u Beogradu budući brucoši za prijemni će se prijavljivati od 20. do 22. juna, a na ostalim univerzitetima nedelju dana kasnije. Upis će, takođe, prvo biti u Beogradu, od četvrtog do 12. jula, a u drugim gradovima od 10. do 18. jula. Drugi upisni rok počeće trećeg septembra.

Prema Obradovićevom mišljenju, bilo bi bolje da su svi testovi organizovani u isto vreme, jer bi tako najbolji studenti ravnomernije bili raspoređeni po svim univerzitetima.

Profesor dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, smatra, takođe, da će ovakav sistem najbolje studente dovesti na UB.

- Ali, i bez ovoga, najbolji dolaze da studiraju kod nas, tako da niko nema prava da se ljuti - ocenjuje prof. Kovačević za "Novosti". - Maturanti su završili školu pre dve nedelje i ako ovoliki period direktorima nije bio dovoljan da napišu njihove diplome, onda oni ne rade dobro svoj posao. Ne može ceo univerzitet da trpi zbog njihovih grešaka, jer odlaganje prijemnog pomerilo bi i ispitne rokove za starije studente, skratilo im raspust i uticalo na ceo raspored rada na UB.

A na svim državnim univerzitetima ove godine 36.233 studenata moći će da upiše akademske, strukovne ili master studije o trošku države. Najviše mesta na osnovnim studijama biće na UB - 9.338, zatim u Novom Sadu - 4.975, u Nišu - 2.908, U Kragujevcu - 2.200, na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici 1.049, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru 605, na Akademiji umetnosti 282 i na Univerzitetu odbrane 215 budžetskih mesta.

Autor: I. MIĆEVIĆ


Pogledajte druge vesti na temu: prijemni,ispit,brucoš,univerzitet,fakultet,polaganjeSrodne vesti

Postavljeno: 12.06.2012
Broj pregleda: 2426
 
Broj komentara: 2
tomo
12.06.2012
na medicinskom u novom sadu izgleda nisu pomerili datume...ali su na svim drugim fakultetima ovog univerziteta... http://www.uns.ac.rs/sr/upis2012/jun/rokovi.html
Isidora
12.06.2012
Ovo je divna vest.:D Ja planiram da polazem prijemni za Medicinski fakultet u Beogradu, ali ako je u Novom Sadu pomereno za 7 dana i tamo cu definitvno raditi. Samo me malo buni jer na sajtu novosadskog med. fakulteta jos nije izaslo da je sve pomereno.
 
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije