Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Praksa za mlade u Italiji

(Preuzeto sa sajta RTS - 06. 12. 2011.)

Fondacija "Dr Zoran Đinđić" pokrenula je program putem koga će 15 studenata i mladih diplomaca, tri meseca raditi u istaknutim kompanijama u Italiji.

Mladi koji budu izabrani da učestvuju u programu "Mladi stručnjaci u Italiji - program stipendija dr Zoran Đinđić" dobiće mogućnost da prođu obuku u nekoj od najznačajnijih italijanskih firmi, a pre toga će pohađati intenzivni kurs italijanskog jezika i seminar o odnosima Italije i Srbije.

Upravitelj Fondacije Ružica Đinđić ističe da program predstavlja nastavak aktivnosti u cilju podizanja stručnog kapaciteta mladih, u okviru kojih su već organizovane višemesečne radne prakse u vodećim kompanijama u Nemačkoj i Austriji za oko 500 mladih ljudi.

Mladi koji budu dobili mogućnost da putuju, žive i rade u Italiji imaće priliku za radno unapređenje, ali i da se uvere da je evropska perspektiva bitna za naš budući život, kazala je Đinđić.

Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio je, na predstavljanju programa u italijanskom Institutu za kulturu, rekao da je taj projekat od izuzetnog značaja, posebno u sada, kada su veze Italije i Srbije čvrste.

Politički odnosi dve zemlje se na najbolji način konkretizuju kroz ovakve projekte, rekao je italijanski ambasador i dodao da se italijanska preduzeća koja posluju i investiraju u Srbiji oslanjaju na znanje srpskih stručnjaka.

Ambasada Italije će, prema rečima ambasadora, nastaviti da podržava ovaj program u svim fazama, od odabira kandidata do njihovog uključenja u mrežu kontakata, sa mogućnošću kasnijeg uspostavljanja radnog odnosa.

Varikio je zadovoljan što je program u duhu sećanja na ubijenog premijera Zorana Đinđića i dodao da je to pravi način da podrži nešto "uz poštovanje političke i moralne lekcije koju je taj veliki državnik ostavio".

Draginja Đurić, kopredsednica Srpsko-italijanskog poslovnog saveta, koji je podržao ovaj program, istakla je da se u Srbiji ne radi dovoljno na obrazovanju mladih i da je ovaj projekat dobar primer kako da pokušamo da mlade, obrazovane i talentovane ljude zadržimo u zemlji i sprečimo njihov odlazak u inostranstvo.

Studenti završnih godina fakulteta i diplomci s prvim radnim iskustvom mogu se, do 25. decembra, prijaviti na konkurs za ovaj program, u koji je uključeno 10 italijanskih kompanija. Sve detaljne informacije mogu se naći na sajtu Fondacije "dr Zoran Đinđić".


Pogledajte druge vesti na temu: praksa,Italija,fondacija,studenti,diplomci

Postavljeno: 07.12.2011
Broj pregleda: 1695
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije