Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Praksa za mlade u Italiji

(Preuzeto sa sajta RTS - 06. 12. 2011.)

Fondacija "Dr Zoran Đinđić" pokrenula je program putem koga će 15 studenata i mladih diplomaca, tri meseca raditi u istaknutim kompanijama u Italiji.

Mladi koji budu izabrani da učestvuju u programu "Mladi stručnjaci u Italiji - program stipendija dr Zoran Đinđić" dobiće mogućnost da prođu obuku u nekoj od najznačajnijih italijanskih firmi, a pre toga će pohađati intenzivni kurs italijanskog jezika i seminar o odnosima Italije i Srbije.

Upravitelj Fondacije Ružica Đinđić ističe da program predstavlja nastavak aktivnosti u cilju podizanja stručnog kapaciteta mladih, u okviru kojih su već organizovane višemesečne radne prakse u vodećim kompanijama u Nemačkoj i Austriji za oko 500 mladih ljudi.

Mladi koji budu dobili mogućnost da putuju, žive i rade u Italiji imaće priliku za radno unapređenje, ali i da se uvere da je evropska perspektiva bitna za naš budući život, kazala je Đinđić.

Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio je, na predstavljanju programa u italijanskom Institutu za kulturu, rekao da je taj projekat od izuzetnog značaja, posebno u sada, kada su veze Italije i Srbije čvrste.

Politički odnosi dve zemlje se na najbolji način konkretizuju kroz ovakve projekte, rekao je italijanski ambasador i dodao da se italijanska preduzeća koja posluju i investiraju u Srbiji oslanjaju na znanje srpskih stručnjaka.

Ambasada Italije će, prema rečima ambasadora, nastaviti da podržava ovaj program u svim fazama, od odabira kandidata do njihovog uključenja u mrežu kontakata, sa mogućnošću kasnijeg uspostavljanja radnog odnosa.

Varikio je zadovoljan što je program u duhu sećanja na ubijenog premijera Zorana Đinđića i dodao da je to pravi način da podrži nešto "uz poštovanje političke i moralne lekcije koju je taj veliki državnik ostavio".

Draginja Đurić, kopredsednica Srpsko-italijanskog poslovnog saveta, koji je podržao ovaj program, istakla je da se u Srbiji ne radi dovoljno na obrazovanju mladih i da je ovaj projekat dobar primer kako da pokušamo da mlade, obrazovane i talentovane ljude zadržimo u zemlji i sprečimo njihov odlazak u inostranstvo.

Studenti završnih godina fakulteta i diplomci s prvim radnim iskustvom mogu se, do 25. decembra, prijaviti na konkurs za ovaj program, u koji je uključeno 10 italijanskih kompanija. Sve detaljne informacije mogu se naći na sajtu Fondacije "dr Zoran Đinđić".


Pogledajte druge vesti na temu: praksa,Italija,fondacija,studenti,diplomci

Postavljeno: 07.12.2011
Broj pregleda: 1735
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije