Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Položili sve ispite, a diploma nema

(Preuzeto sa sajta Blic - 03. 12. 2009.)

Iako su u indekse upisali i poslednji položeni ispit na fakultetu, bolonjci za sada zbog birokratskih zavrzlama još nemaju ni diplome o prvom ciklusu studija, a nisu sigurni ni koje zvanje će dobiti. S obzirom na to da diplome kasne, pitanje je kada će dobiti i dodatak diplomi koji će na neki način predstavljati ličnu kartu studenta. U tom dodatku trebalo bi da piše šta je sve student odslušao za vreme studija, koliko je ECTS bodova sakupio, kakav je student bio, da li je imao zapažene rezultate, da li je išao na seminare koje je organizovao fakultet i slično.

Mada rukovodstvo Univerziteta uverava da će uskoro početi sa štampanjem dodatka diplomi, studenti i nisu baš ubeđeni u ovo obećanje.

- S obzirom na to da još ne znamo kako će diplome izgledati i kakvo zvanje će dobiti studenti kada završe prvi ciklus studija, pretpostavljam da će problem biti i štampanje ovog dodatka - kaže Bojan Grebenar, predsednik Studentskog parlamenta u Banjaluci. Podsećamo, studenti još nisu dobili diplome o završenom prvom ciklusu studija jer se čeka Uredba o korišćenju akademskih titula, sticanja naučnih i strukovnih akademskih zvanja Ministarstva prosvete koja je, navodno, u završnoj fazi izrade. Inače, studenti smatraju da je ovaj dodatak diplomi važan dokument, posebno ako se izjednači trogodišnji i četvorogodišnji studij. Zahvaljujući tom dodatku, tačno bi se znalo da li je student završio treću ili četvrtu godinu studija.

Istovremeno, akademci koji su završili po starom moći će, ako podnesu zahtev Univerzitetu, da dobiju novu diplomu sa tim dodatkom.

- Međutim, postavlja se pitanje da li studentske službe imaju informacije o studentima koji su završili po starom. Ovaj dodatak trebalo bi da sadrži mnogo podataka, pa je pitanje šta se ranije pratilo na fakultetima kada je reč o aktivnostima studenata. I to će, verovatno, biti problem - ističe Grebenar.

Međutim, rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić uverava da svi akademci koji su završili po starom uz odgovarajuću proceduru mogu dobiti nove diplome sa dodatkom. On podseća da je Senat usvojio Pravilnik o postupku vrednovanja ranije stečenih akademskih naziva koji to omogućava.

- Neće biti po automatizmu, nego će svaki diplomac koji je završio po starom podneti zahtev nastavno-naučnom veću fakulteta na kojem je završio studij. Mora se dokazati da je stari studij vredeo 180 ili 240 ECTS bodova. Kada se to dokaže, nema razloga da se ne dobije nova diploma - kaže Stanić i uverava da će se uskoro štampati dodatak diplomi.

Inače, dodatak diplomi, prema Bolonjskom procesu, izdaje se za sva tri završena ciklusa studija - bečler, master i doktorski studij.

Novaković: Obrazac neće biti problem

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu kažu da studenti koji su upisali po novom Zakonu o visokom obrazovanju RS još nisu završili studij, pa se trenutno ne razmišlja o dodatku diplomi.

- Kada oni završe školovanje, štampaćemo dodatak uz diplomu. Znamo kako treba da izgleda taj obrazac i to neće biti problem - kaže Mitar Novaković, rektor Univerziteta.

Darija Filipović

 


Pogledajte druge vesti na temu: diploma,univerzitet

Postavljeno: 03.12.2009
Broj pregleda: 1087
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije