Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Neće sva deca morati da idu u školu?

(Preuzeto sa sajta Mondo - 18. 11. 2011. )

Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov izjavio je jutros da će se po novom zakonu o obrazovanju nastava kod kuće organizovati samo za decu za koju je to potpuno opravdano.

"Roditelji će Ministarstvu prosvete i nauke morati da podnesu molbu sa pojašnjenjem zašto žele da se dete školuje kod kuće", rekao je Popov za RTS.

Prema njegovim rečima deca će biti upisana u školu koja će biti dužna da nadgleda obrazovanje deteta koje se školuje kod kuće.

Popov je kazao i da će roditelji sami morati da pronađu i plate učitelje koji će njihovu decu učiti po nastavnom programu, kao i da će deca na kraju godine morati da polažu ispite.

"Nastava kod kuće se organizuje samo za onu decu za koju je to potpuno opravdano. Mnogo poznatih muzičara, sportista je tako završilo školu", rekao je Popov navodeći da je praksa školovanja kod kuće dugo zastupljena u svetu.

Novim zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju biće uvedeno nacionalno testiranje, vraćen produženi boravak i celodnevna nastava, a biće uveden i po jedan topli obrok, dodao je Popov.

Međutim, predlog izmene zakona uznemirio je mnoge prosvetne radnike jer, kako tvrde, nije precizirano ko bi deci držao časove.

Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost", misli da takvo obrazovanje neće biti izvodljivo u Srbiji. Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, takođe smatra da to nije izvodljivo u Srbiji, nazvavši ovaj član zakona "čistim pomodarstvom".

Međutim, bivši ministar prosvete Gašo Knežević kaže da je obrazovanje kod kuće najbolje moguće, jer je reč o obrazovanju jedan na jedan.

"Deci treba da predaju oni koji su za to kvalifikovani. Dakle, nije problem organizovati, nego je veći problem što je to skupo", kaže Knežević.

Najveća prednost rada kod kuće je nivo stečenog znanja, ali najveća mana je smanjena socijalizacija deteta, smatra psihoterapeut Zoran Milivojević.

"Biti učenik ne znači samo naučiti gradivo, već i učiti o međuljudskim odnosima, ponašanju sa drugima, prema autoritetu, rešavanje konflikta itd. Uče se stvari koje su van nastavnog programa", objašnjava Milivojević za "Blic".


Pogledajte druge vesti na temu: deca,obrazovanje,zakon,prednost,testiranje

Postavljeno: 18.11.2011
Broj pregleda: 567
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije