Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Masovni protesti studenata od 5. oktobra

Dok se brucoši polako spremaju za početak akademske godine koja startuje za dva dana, njihove starije kolege pripremaju se za proteste. Ukoliko u Ministarstvu prosvete ne budu prihvatili zahtev studenata da se bodovi za uslov sabiraju sa svih godina studija i da se onima koji su očistili godinu omogući da pređu na budžet, oko 2.000 "bolonjaca" će 5. oktobra izaći na ulice.

- Trebalo je u petak da održimo sastanak sa predstavnicima Ministarstva, međutim, do njega nije došlo. Nadam se da ćemo uspeti da porazgovaramo, ali pripremamo se za protest. Stupili smo u kontakt sa kolegama sa drugih fakulteta kako bismo nastupili zajedno. Ukoliko do 5. oktobra naši zahtevi ne budu usvojeni počećemo sa masovnim protestima. Očekujemo u startu oko 2.000 studenata - priča za "Blic" Vladimir Smuđa, student prodekan na Tehnološko-metalurškom fakultetu.

Međutim, nije isključeno da i 1. oktobra bude protesta, ali će oni biti pojedinačni i manjeg karaktera, više u znak upozorenja. Naime, studenti traže da oni koji nisu uspeli da sakupe neophodnih 48 ESPB bodova za upis naredne godine, ne padaju godinu ako su tokom dosadašnjeg školovanja sakupili 127 poena za upis u četvrtu, odnosno 90 za treću godinu. Drugi zahtev je da se akademcima koji sami finansiraju svoje školovanje, a sakupili su 60 poena, odnosno očistili su godinu, omogući da pređu na budžet.

- Dogovoreno je da nas primi neko od nadležnih i da predstavnici studenta jasno kažu šta traže. Ono što znam, jeste da su dekani sa pojedinih fakulteta razmatrali na koji način mogu da nam izađu u susret. Ipak, sledeća sednica Senata zakazana je tek za 10. oktobar, kada će svi dostaviti prolaznost studenata na fakultetima. Ono što je sigurno jeste da su studenti spremni na protest ukoliko ne dobiju nešto konkretno iz Ministarstva prosvete - objašnjava Sonja Nektarijević, student prorektor na Univerzitetu u Beogradu.

U Ministarstvu prosvete ne spore spremnost da razgovaraju sa studentima, ali kažu da nisu svi zahtevi realni. Da se došlo do najboljeg rešenja neophodno je da za isti sto sednu predstavnici države, univerziteta i studenata kako bi se postiglo dugotrajno rešenje. Nedopustivo je da se svakog oktobra ponavlja priča i da se nezadovoljstvo akademaca rešava na ulici.

- Čuo sam se nekoliko puta sa predstavnicima studenata i spreman sam da sa njima pregovaram koliko god da je potrebno. Ipak, neki zahtevi su neosnovani i nerealni. Potrebno je da sve stavimo na papir i nađemo kompromis. Prošle godine smo bili u istoj situaciji i tada smo jednoglasno usvojili ovaj princip postepenog povećanja uslova. Tada je za upis naredne godine bilo potrebno da studenti sakupe 42, ove godine 48, naredne 54, a one tamo svih 60 ESPB poena. Sada se od nas traži da ponovo nešto menjamo. Moj je predlog da se formiraju timovi koji bi predložili model uvažavajući specifičnosti za svaku grupaciju fakulteta - priča za "Blic" Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Glavni problem je nastao, smatraju u Ministarstvu prosvete, jer nisu svi fakulteti odradili svoj deo posla. Neke visokoškolske ustanove poput Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka ili Arhitektonskog fakulteta su prilagodili i reformisali svoje nastavne programe, tako da prosečan student bez većih problema može da da uslov. S druge strane, postoje oni koji pod raznim izgovorima nisu ništa uradili.


(Preuzeto sa sajta Blic - 29. 09. 2009.)

 


Pogledajte druge vesti na temu: protesti,studenti,Ministarstvo prosvete,bodovi,upis,samofinansiranje,budžet

Postavljeno: 29.09.2009
Broj pregleda: 3201
 
Broj komentara: 1
bojan
30.09.2009
a te što nisu uradili voj deo posla treba po prirodi stvari adekvatno nagraditi...zajedno sa onima koji su bili dužni da im objasne šta to treba da se uradi... da se ovo uradilo bar na jednom fakultetu odmah bi se videlo kako bi drugi požurili da ispune uslove ...
 
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije