Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Lakši upis godine, medveđa usluga studentima

Izmene Zakona o visokom obrazovanju za bolju prohodnost studenata trebalo bi da budu usvojene do 11. juna. Njima se stvara mogućnost da se prohodnost studenata poboljša, ali i da se poveća broj visokoobrazovanih ljudi u Srbiji stav je Ministarstva prosvete. Ne slažu se svi, međutim s tim da je smanjenje bodova za upis u narednu godinu na 48 zaista olakšica.

Ostalo je još desetak dana do momenta kada će studenti u Srbiji saznati da li je Vlada odlučila da im ponovo olakša upis u narednu godinu. Bolonjski proces se po mišljenu mnogih produžava, umesto da se privodi kraju, a iz Studentske unije Srbije poručuju da će se usvajanjem izmena većini studenata učiniti medveđa usluga. Studenti, međutim razmišljaju drugačije. Njima je najveća briga upis u narednu godinu.

Prebacivanje ispita u narednu godinu, ipak, samo nagomilava posao studentima, kažu u SUS-u, jer oni svakako moraju položiti sve ispite.

U predlogu izmena zakona učestvovao je i pokrajinski sekretar za obrazovanje, mada on ima drugačiju poruku za studente od one koju bi im poslalo usvajanje izmena zakona.

"Ako mene pitate pošto sam i odrastao i studirao kada se davala godina za godinom, više samza 60 bodova, makar to neko i osudio. Jedna od stvari koje ja često govorim studentima da je najveća greška danas raditi ono što si trebao da uradiš juče" rekao je za Radio - televiziju Vojvodine Zoltan Jegeš, Pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Da podsetimo prolaznost studenata na Univerzitetu u Novom Sadu prošle godine je iznosila 77.77 procenata. Od toga je 34.08 odsto upisalo sledeću godinu sa 60 bodova. Najveća prolaznost studenata sa tim brojem bodova bila je na Akademiji umetnosti, dok je na Poljoprivrednom bila najmanja. Najviše studenata koji su prošle godine ostvarili između 48 i 59 bodova bilo je na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, a najmanje na Akademiji umetnosti.

 

 


Pogledajte druge vesti na temu: predlog izmena i dopuna Zakona,student,Bolonja,prolaznost,Zakon o visokom obrazovanju,bodoviSrodne vesti

Postavljeno: 03.06.2010
Broj pregleda: 1767
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije