Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Kreće kontrola isturenih odeljenja fakulteta

(Preuzeto sa sajta Radio 021 - 01. 08. 2012. )

Kreće kontrola isturenih odeljenja fakulteta Prosvetna inspekcija kreće u kontrolu isturenih odeljenja fakulteta, a svima koji nemaju dozvolu za rad ili nisu ni započeli akreditaciju biće stavljen katanac.

Niko ne zna tačan broj ovih odeljenja, jer je većina neprijavljena, ali se procenjuje da ih radi čak stotinu. A od svih ovih isturenih odeljenja samo tri su do sada akreditovana.

"Nije nam namera da oštetimo studente, ali mora da se uvede red u ovu oblast. Svim fakultetima i univerzitetima poslali smo dopis da moraju da akredituju isturena odeljenja ako misle tamo da upisuju brucoše. Ko to bude ignorisao, neće moći više da radi", kaže načelnik republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Prvi put kontrola ispostava stranih ustanova

Prosvetna inspekcija kontrolisaće prvi put i ispostave stranih visokoškolskih ustanova. Njima nije potrebna akreditacija, ali će da utvrde na koji način rade, u kojim uslovima, ko su predavači...

"Ukoliko se nalaze u obrazovnom sistemu neke druge države, akreditacija im ne treba, ali je neophodna dozvola za rad. Ako je nemaju, naložićemo zatvaranje. Najviše ovih stranih odeljenja su fakulteti iz Republike Srpske otvorili u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Šapcu...

Jer prema specijalnim vezama sa Srbijom nije potrebna nostrifikacija. Tako kada neko u Beogradu diplomira na isturenom odeljenju visoke škole iz Banjaluke, diploma mu se priznaje kao da je bio i na srpskom univerzitetu", kaže Tmušić.

Izvor: Večernje novosti


Pogledajte druge vesti na temu: akreditacija,istureno odeljenje,studenti,prijemni,inspekcija

Postavljeno: 06.08.2012
Broj pregleda: 682
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije