Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Korupciju osetio svaki četvrti student

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 12. 04. 2012.)

Korupciju osetio svaki četvrti studentSvaki četvrti student ima lično iskustvo u vezi s korupcijom. To znači da je na neki način platio polaganje ispita, ili je to od njega traženo. Čak više od polovine budućih akademskih građana smatra da je korupcija u visokom obrazovanju dominantno obeležje fakulteta u Bosni i Hercegovini.

Navedeni podaci dobijeni su istraživanjem „Transparensi internešnela BiH", koje je sprovedeno među 2.000 studenata i 500 zaposlenih sa privatnih i javnih univerziteta u deset gradova BiH.

- Najčešće je reč o direktnom plaćanju novcem, gde jedan ispit košta oko 2.000 maraka. Međutim, plaća se i seksualnim uslugama, obavljanjem kućnih poslova, ili se nameće studentu da mora da kupi određene knjige - kaže Najil Kurtić, voditelj istraživanja.

Korupciji na fakultetima, po uverenju samih studenata, najviše pogoduje održavanje ispita u četiri oka i to u kabinetima, nepridržavanje zakazanih termina i neformalna druženja studenata sa nastavnicima i asistentima.

- Čak 36,6 odsto studenata smatra da obim korupcije ugrožava nivo znanja i da iza većine diploma ne stoji znanje. Zbog toga su zabrinuti za svoju budućnost, dok osoblje u istom postotku negira da korupcija utiče na kvalitet diploma - kaže Kurtić.

Bez obzira na sve, čak 46 odsto studenata bi pribeglo korupciji, ukoliko ne bi bilo drugog načina da položi ispit. Oni smatraju da ovaj stav deli većina njihovih kolega.

Kad je reč o nastavnom i administrativnom osoblju univerziteta, istraživanje je pokazalo da većinom nisu upoznati sa antikorupcijskim propisima i da ne znaju da je usvojena strategija ili akcioni plan za borbu protiv korupcije.

KASIPOVIĆ
POSLE sastanka sa predstavnicima studenata i etičkih komiteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ministar prosvete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da još nema informaciju sa Univerziteta u Banjaluci o sprovedenim anketama koje mogu aludirati na nepotizam i korupciju na Univerzitetu i istakao da rezultate tih anketa očekuje u roku od deset dana. Predsednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Dronjak rekao je da nije zadovoljan sastankom, pošto se niko nije pojavio sa banjalučkog univerziteta.

- Veliki broj zaposlenih na fakultetima zna za korupciju, ali nije spremno da to potvrdi čak i u anonimnom istraživanju i to zbog potrebe da sačuvaju dobru sliku o svojoj matičnoj instituciji, ili zbog straha od zameranja - kaže Ivana Korajlić, rukovodilac istraživanja.

Kao vodeće razloge za korupciju navode se loši uslovi i slaba opremljenost fakulteta, ekonomska kriza i nedorečenost propisa na univerzitetima.

Ministar prosvete i kulture Anton Kasipović rekao je da je apsolutno neprihvatljivo da bilo koji profesor bazira svoj autoritet na odnosu supremacije profesora prema studentu i da bilo ko uzima mito na fakultetu, navodeći da je to pitanje sa kojim se mora suočiti i Fakultet i Univerzitet u Banjaluci.

UZ PROFESORA ĆELIĆA

Studenti Univerziteta u Banjaluci u prvom paviljonu Studentskog centra „Nikola Tesla" okačili su pre dva dana transparent sa porukom „Svi smo mi profesor Ćelić".

Želeli su na ovaj način da pokažu da podržavaju javne nastupe profesora Momira Ćelića, koji zajedno sa njima ukazuje na korupciju i nepotizam na Univerzitetu, iznoseći i neke primere. Spomenuo je tako da je porazno da za Medicinski fakultet u Banjaluci važi slogan: „Tu me cene, tu kupujem".

Autor: D. MORAČA


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,korupcija,istraživanje,plaćanje,ispit,fakultetSrodne vesti

Postavljeno: 13.04.2012
Broj pregleda: 904
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije