Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Fakulteti na tržište

(Preuzeto sa sajta Danas - 23. 02. 2011. )

.Pomoćnik ministra prosvete Slobodan Jauković upozorio je juče da se iza zahteva za povećanjem konkurentnosti u visokom obrazovanju oseća „pritisak“ da fakulteti izađu na tržište. Jauković je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu rekao da će traganje na novim modelom finansiranja visokog obrazovanja „imati posledice na upisnu politiku i kvote“.

On je dodao da mehanizmi za finansiranje visokog obrazovanja treba da se promene, ali da univerzitet ne trpi nagle promene i da je teranje univerziteta da „torbare“ opasna stvar. Jauković je ocenio da „ne mogu svi fakulteti tako lako da izađu na tržište“ i da bi to bilo „rušenje duha univerziteta“. Nevenka Žarkić-Joksimović, prorektorka za finansije Beogradskog univerziteta i članica Radne grupa za izmenu normativa i standarda za finansiranje visokog obrazovanja, kaže za Danas da je promena uredbe o finansiranju visokog obrazovanja zahtev Vlade, odnosno Saveta za konkurentnost, kako bi visoko obrazovanje postalo kvalitetnije i konkurentnije.

- Ideja je i da se kroz sistem finansiranja fakulteti motivišu da rade više sa nadarenijim studentima i da se poveća prolaznost, ali je i zahtev da se smanje izdvajanja iz budžeta za visoko obrazovanje i da se fakulteti sve više okreću ka tržištu. Namera radne grupe je da pokaže koliko košta finansiranje kvalitetnog državnog sistema visokog obrazovanja. Imamo obavezu da vodimo računa o o racionalizaciji kad su u pitanju neki troškovi, jer nije ideja da se pokaže da visoko obrazovanje košta pet puta više - objašnjava Žarkić-Joksimović.

Ona je ocenila da je smanjivanje novca iz budžeta za visoko obrazovanje opasno, jer nema reforme bez podrške države i navela da jedan broj fakulteta može uspešno da nastupa na tržištu, ali da država mora da finansira programe na fakultetima koji se bave fundamentalnim naukama i istraživanjima, bez kojih, kako je rekla, nema progresa.

V. A.


Pogledajte druge vesti na temu: fakulteti,konkurentnost,visoko obrazovanje,finansije

Postavljeno: 24.02.2011
Broj pregleda: 1743
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije