Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Fakulteti na tržište

(Preuzeto sa sajta Danas - 23. 02. 2011. )

.Pomoćnik ministra prosvete Slobodan Jauković upozorio je juče da se iza zahteva za povećanjem konkurentnosti u visokom obrazovanju oseća „pritisak“ da fakulteti izađu na tržište. Jauković je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu rekao da će traganje na novim modelom finansiranja visokog obrazovanja „imati posledice na upisnu politiku i kvote“.

On je dodao da mehanizmi za finansiranje visokog obrazovanja treba da se promene, ali da univerzitet ne trpi nagle promene i da je teranje univerziteta da „torbare“ opasna stvar. Jauković je ocenio da „ne mogu svi fakulteti tako lako da izađu na tržište“ i da bi to bilo „rušenje duha univerziteta“. Nevenka Žarkić-Joksimović, prorektorka za finansije Beogradskog univerziteta i članica Radne grupa za izmenu normativa i standarda za finansiranje visokog obrazovanja, kaže za Danas da je promena uredbe o finansiranju visokog obrazovanja zahtev Vlade, odnosno Saveta za konkurentnost, kako bi visoko obrazovanje postalo kvalitetnije i konkurentnije.

- Ideja je i da se kroz sistem finansiranja fakulteti motivišu da rade više sa nadarenijim studentima i da se poveća prolaznost, ali je i zahtev da se smanje izdvajanja iz budžeta za visoko obrazovanje i da se fakulteti sve više okreću ka tržištu. Namera radne grupe je da pokaže koliko košta finansiranje kvalitetnog državnog sistema visokog obrazovanja. Imamo obavezu da vodimo računa o o racionalizaciji kad su u pitanju neki troškovi, jer nije ideja da se pokaže da visoko obrazovanje košta pet puta više - objašnjava Žarkić-Joksimović.

Ona je ocenila da je smanjivanje novca iz budžeta za visoko obrazovanje opasno, jer nema reforme bez podrške države i navela da jedan broj fakulteta može uspešno da nastupa na tržištu, ali da država mora da finansira programe na fakultetima koji se bave fundamentalnim naukama i istraživanjima, bez kojih, kako je rekla, nema progresa.

V. A.


Pogledajte druge vesti na temu: fakulteti,konkurentnost,visoko obrazovanje,finansije

Postavljeno: 24.02.2011
Broj pregleda: 1709
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije