Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Fakulteti bez grejanja zbog duga

Nastava na osam fakulteta Beogradskog univerziteta održava se u hladnim prostorijama, jer su im elektrane isključile grejanje zbog neplaćenih dugova.

Na fakultetima tvrde da od Ministarstva prosvete nisu dobili dovoljno novca da plate račune, dok u Ministarstvu kažu da namenjeni novac verovatno nije raspodeljen na pravi način. Temperatura u slušaonicama Tehnološko-metalurškog fakulteta ne prelazi 15 stepeni. Mnoga predavanja i vežbe prethodnih dana otkazana su zbog hladnoće.

"Predavanja pratimo, kao što vidite, u jaknama, neki nose šalove, kape, pa i rukavice. Mnogo je hladno, nepodnošljivo koliko je hladno", "Teško je da se piše, da se prati nastava, šta da kažem, dolazi i do prekidanja predavanja", "Ovih dana, kada smo imali predavanja, neki profesori, koji su mogli, donosili su grajalice, jer je bilo jako hladno", pričaju pojedini studenti.

Tehnološkom fakultetu početkom meseca Beogradske elektrane isključile su grejanje zbog neplaćenog duga od 14 miliona dinara.

Na fakultetu kažu da su doprinosi Ministarstva prosvete za tzv. materijalne troškove, među kojima je i grejanje, nedovoljni i da su od početka godine za te svrhe dobili samo pet miliona dinara.

"Mi smo redovno obaveštavali Ministarstvo da smo suočeni sa problemom, elektrane su najavile isključenje, iz Ministarstva nismo dobijali bilo kakvu povratnu informaciju, verovatno zbog nemogućnosti da nam pomognu. Ranije, dok je bilo toplije, snalazili smo se, ali poslednjih dana je teško", kaže dekan Tehnološko-metaluškog fakulteta Ivanka Popović.

Zbog neplaćenih dugova, grejanje je isključeno i Mašinskom fakultetu, Poljoprivrednom, Veterinarskom, Fizičkom i Hemijskom fakultetu.

Kako u Ministarstvu prosvete kažu, ne isključuju mogućnost da pomenuti fakulteti nisu dobro raspodelili dobijeni novac.

Ipak, kako navode, rebalansom budžeta znatno su smanjena sredstva za materijalne troškove fakulteta i onda verovatno nisu bila dovoljna da se plate svi računi.

"Razgovaramo intenzivno sa Beogradskim elektranama. Oni su morali da isključe grejanje, ali su voljni da se napravi ugovor o reprogramiranju duga. To je jedno od rešenja, a drugo, tražimo pomoć Ministarstva finansija da ima razumevanja za ovaj problem fakulteta", kazao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović.

U slučaju da ne počne grejanje sledeće nedelje, na fakultetima najavljuju da će biti prinuđeni da zbog niskih temperatura potpuno prekunu nastavu.

 

(Preuzeto sa sajta B92 - 21. 10. 2009.)


Pogledajte druge vesti na temu: grejanje,dugovanje,fakultet,fizički fakultet,hemijski fakultet,poljoprivredni fakultet,mašinski fakultet,univerzitetSrodne vesti

Postavljeno: 22.10.2009
Broj pregleda: 843
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije