Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Država tera fakultete u minus

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 06. 04. 2012. )

Država tera fakultete u minusFAKULTETI Univerziteta u Beogradu jedva izlaze na kraj sa računima. Iako bi država kao osnivač trebalo da im plaća komunalije, struju, telefon i potrošne materijale, sve više troškova fakulteti moraju da snose sami. Nekima je zbog nagomilanih dugova u najhladnijim danima bilo isključeno i grejanje.

Ove godine, država je dodatno smanjila izdvajanja za ove troškove za 17 odsto. Tako fakulteti novac od školarina, umesto na razvoj, koriste da podmire dugove. Od 31 fakulteta UB, samo deset je prethodnu godinu završilo "u plusu", i to sa nekoliko stotina ili hiljada dinara na računu.

- Dobili smo od Ministarstva prosvete 980.000 dinara za decembarske troškove i po 1,1 milion za januar i februar, a 8,5 miliona smo sada platili dugove za struju i grejanje - požalio se na sednici Senata BU prof. dr Velibor Stojić, dekan Veterinarskog fakulteta.

Najteža situacija je na prirodnim naukama, jer imaju mali broj samofinansirajućih studenata, a troškovi za vežbe i materijale su veliki. Zato su, kažu, na ovim fakultetima plate profesora i pet ili šest puta manje u odnosu na kolege sa nekih popularnijih fakulteta.
Problem im je, kažu, i što država neće odobriti zahteve za povećanje školarina, a studentima je već obećala da će sa 48 bodova moći da upišu godinu i školuju se besplatno.

- Država im je obećala, ali neće ona snositi te troškove, već će fakulteti morati da časte decu. I ono što nam je ranije određeno, oni nam nisu platili - rekao je prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu. - Nije bilo rebalansa budžeta, para nema, a i ako budemo povećavali kvote budžetskih studenata, i to ćemo morati sami da platimo.

Koliko država izdržava fakultete pokazuju i podaci iz njihovih završnih računa za 2011. godinu. Tehničkom fakultetu u Boru pokrila je, na primer, svega 2,43, a Elektrotehničkom 3,45 odsto materijalnih troškova. Tek manje od trećine troškova iz budžeta su uspeli da pokriju i Arhitektonski, Građevinski, Ekonomski, Pravni, Tehnološko-metalurški, Fakultet bezbednosti, FASPER, FON, FPN i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Otuda su se nakupili dugovi države prema univerzitetu koji se broje milijardama dinara.

PARA NEMA, PA SE NE PRELIVAJU

FAKULTETI su predlagali Ministarstvu prosvete da novac predviđen za budžetska mesta može da se "preliva" sa jednog na drugi fakultet. Naime, ako negde ostanu nepopunjena mesta za studije o trošku države, da se za toliko poveća budžetska kvota tamo gde je velika navala. Dobili su, međutim, odgovor da je to "fiktivan novac". Ne postoji, pa ne može nigde ni da se prelije.

Autor: I. MIĆEVIĆ


Pogledajte druge vesti na temu: fakultet,država,dugovanje,Univerzitet u Beogradu,samofinansiranje,studentiSrodne vesti

Postavljeno: 09.04.2012
Broj pregleda: 1101
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije