Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Druga šansa za brucoše

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 29. 08. 2010. )

slicica

Kada za đake počne školska godina, prvog septembra, maturanti koji nisu uspeli da upišu fakultete u prvom roku dobiće još jednu šansu! Drugi upisni rok počeće na svim fakultetima i višim školama u kojima je posle julskog kruga ostalo slobodnih mesta. Ukoliko polože prijemne ispite, indekse će moći da dobije još 7.600 novih studenata, od kojih će 2.300 moći da se školuje o trošku države, jer je toliko slobodnih mesta ostalo na budžetu.

Najviše mesta na budžetu ostalo je na Univerzitetu u Beogradu - 531. Slede novosadski (314), niški (296), kragujevački (270), prištinski sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (161) i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (40). Mesta za svega tri brucoša koja će se školovati o trošku države ima na Univerzitetu umetnosti. Za samofinansirajuće najviše mesta ima u Novom Sadu - 1.375. U Nišu bi moglo da bude podeljeno još 658 indeksa, na beogradskom Univerzitetu 456 i u Kosovskoj Mitrovici još 360.

Na Univerzitetu u Beogradu najviše slobodnih indeksa ima na Poljoprivrednom fakultetu - 399 (157 budžetskih i 242 samofinansirajuća). Na Mašinskom fakultetu čekaju još 103 brucoša koji će se besplatno školovati. Ukupno 47 mesta na budžetu ima i na Rudarsko-geološkom fakultetu. Na Tehnološko-metalurški fakultet može da se upiše još 95 brucoša - 79 za besplatno i 16 za samofinansirajuće školovanje. I na Šumarskom su slobodna još 72 mesta.

Pravoslavno-bogoslovski fakultet može da upiše još 163 studenta, Filološki ima 25 nepopunjenih samofinansirajućih mesta na srpskom jeziku i književnosti i grupi za jezik, književnost i kulturu. Učiteljski će besplatno školovati još 30 brucoša. Fakultet za fizičku hemiju primiće još 34 studenta, Hemijski 28, Biološki tri, a Fakultet organizacionih nauka još 80 brucoša i to na program Informacioni sistemi i tehnologije, studije na daljinu.

Dok je u Beogradu najviše mesta ostalo na tehničkim i prirodnim naukama, u Novom Sadu se brucoši u većem broju mogu opredeljivati za gotovo sve profile.

Tako će Poljoprivredni upisati još 114 brucoša, Filozofski 195, Tehnološki 85, Pravni 78, a Medicinski 177 brucoša.

Detaljan spisak slobodnih mesta na fakultetima i pojedinim smerovima nalazi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Kalendar

Za podnošenje prijava rezervisani su 1. i 2. septembar. Budući brucoši prijemne ispite polagaće od 3. do 5. septembra. Drugi ispitni krug biće završen 20. septembra.

I. M.


Pogledajte druge vesti na temu: drugi rok,prijemni,fakultet,visoka škola,brucošSrodne vesti

Postavljeno: 30.08.2010
Broj pregleda: 6470
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije