Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Druga šansa za brucoše

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 29. 08. 2010. )

slicica

Kada za đake počne školska godina, prvog septembra, maturanti koji nisu uspeli da upišu fakultete u prvom roku dobiće još jednu šansu! Drugi upisni rok počeće na svim fakultetima i višim školama u kojima je posle julskog kruga ostalo slobodnih mesta. Ukoliko polože prijemne ispite, indekse će moći da dobije još 7.600 novih studenata, od kojih će 2.300 moći da se školuje o trošku države, jer je toliko slobodnih mesta ostalo na budžetu.

Najviše mesta na budžetu ostalo je na Univerzitetu u Beogradu - 531. Slede novosadski (314), niški (296), kragujevački (270), prištinski sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (161) i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (40). Mesta za svega tri brucoša koja će se školovati o trošku države ima na Univerzitetu umetnosti. Za samofinansirajuće najviše mesta ima u Novom Sadu - 1.375. U Nišu bi moglo da bude podeljeno još 658 indeksa, na beogradskom Univerzitetu 456 i u Kosovskoj Mitrovici još 360.

Na Univerzitetu u Beogradu najviše slobodnih indeksa ima na Poljoprivrednom fakultetu - 399 (157 budžetskih i 242 samofinansirajuća). Na Mašinskom fakultetu čekaju još 103 brucoša koji će se besplatno školovati. Ukupno 47 mesta na budžetu ima i na Rudarsko-geološkom fakultetu. Na Tehnološko-metalurški fakultet može da se upiše još 95 brucoša - 79 za besplatno i 16 za samofinansirajuće školovanje. I na Šumarskom su slobodna još 72 mesta.

Pravoslavno-bogoslovski fakultet može da upiše još 163 studenta, Filološki ima 25 nepopunjenih samofinansirajućih mesta na srpskom jeziku i književnosti i grupi za jezik, književnost i kulturu. Učiteljski će besplatno školovati još 30 brucoša. Fakultet za fizičku hemiju primiće još 34 studenta, Hemijski 28, Biološki tri, a Fakultet organizacionih nauka još 80 brucoša i to na program Informacioni sistemi i tehnologije, studije na daljinu.

Dok je u Beogradu najviše mesta ostalo na tehničkim i prirodnim naukama, u Novom Sadu se brucoši u većem broju mogu opredeljivati za gotovo sve profile.

Tako će Poljoprivredni upisati još 114 brucoša, Filozofski 195, Tehnološki 85, Pravni 78, a Medicinski 177 brucoša.

Detaljan spisak slobodnih mesta na fakultetima i pojedinim smerovima nalazi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Kalendar

Za podnošenje prijava rezervisani su 1. i 2. septembar. Budući brucoši prijemne ispite polagaće od 3. do 5. septembra. Drugi ispitni krug biće završen 20. septembra.

I. M.


Pogledajte druge vesti na temu: drugi rok,prijemni,fakultet,visoka škola,brucošSrodne vesti

Postavljeno: 30.08.2010
Broj pregleda: 6432
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije