Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Desetke teško prolaze

Studentima bi bilo bolje da zagreju stolicu, nego što se šetaju - tvrde oni koji ne podržavaju proteste akademaca na ulicama Beograda. Međutim, većina studenata, koja s prekidima, u glavnom gradu protestuje od 5. oktobra, ispunila je uslov za upis godine i imaju jedan ili dva nepoložena ispita.

Njima, kažu, smeta zakon koji vrednima ne nudi nikakvu nagradu i za sredu najavljuju nastavak protesta ispred zgrade Vlade.

- Nelogično je da samofinansirajući student, koji je položio sve ispite i ima prosek 8,5, ne može da pređe na budžet, jer ne ulazi u zakonski propisanu kvotu od 20 odsto, a da budžetski koji je ispunio uslov s prosekom 6,5 zadržava to pravo - objašnjava Jovan Ličina, predsednik Studentskog parlamenta BU. - U Srbiji ima oko 7.500 samofinansirajućih akademaca koji su ispunili uslov i isto toliko onih koji ispunjavaju uslov za zbirni uslov. Prosečna školarina je oko 1.000 evra, što znači da bi država trebalo da obezbedi dodatnih 15 miliona evra.

Ličina kaže i da je problem što pojedine visokoškolske ustanove, koje su potpuno reformisale nastavne programe, imaju male budžetske kvote, pa mnogi samofinansirajući studenti sa "očišćenom" godinom ne mogu da pređu na budžet. To su, na primer, studenti arhitekture, FON, FPN...

- S druge strane su fakulteti koji nisu reformisali programe i ne uspevaju da popune kvotu, jer zbog obimnog gradiva studenti ne mogu da ispune uslov - kaže Ličina.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević, smatra da su studenti delimično u pravu. I on se slaže da su nastavni programi na nekim fakultetima stari i 20 godina, da je samo dodavano novo gradivo, što je opteretilo studente.

- Ne mogu, ipak, svi biti na budžetu, jer to ne postoji nigde u svetu - kaže Kovačević.

U planovima 108.000 studenata

Prema rečima Ličine, država je planirala da u ovoj školskoj godini finansira 108.000 studenata iz budžeta. On kaže da se 15.000 akademaca koji su ispunili uslov, a sada ne mogu da pređu u budžet, "uklapaju" u ovu cifru, jer ima dosta studenata koji ne mogu da zadrže budžetski status.

 

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 24. 11. 2009.)


Pogledajte druge vesti na temu: budžet,fakultet,kvote,samofinansiranje,studenti,protestSrodne vesti

Postavljeno: 25.11.2009
Broj pregleda: 960
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije