Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Budžet samo za najbolje

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 08. 02. 2010.)

Brucoši koji ovog leta upišu fakultete biće prva generacija akademaca koji će morati da polože sve ispite da bi upisali narednu godinu studija. Novina je i što budžetsko mesto više neće biti zagarantovano ni studentima koji imaju status onih koji ne plaćaju studije.

Prema rečima prof. dr Branka Kovačevića, rektora Univerziteta u Beogradu, svi studenti će ubuduće biti rangirani. Budžetsko mesto svako od studenta moraće da zasluži vrednim radom i zalaganjem.

- Studenti koji budu upisani kao samofinansirajući moći će da pređu na budžet, dok će oni koji su budžetski, a ne budu se zalagali, preći na samofinansirajuće studije - kaže Kovačević. - Studiranje je kao odlazak na posao i studenti to moraju shvatiti kao svakodnevni odlazak na posao sa osmočasovnim radnim vremenom.

Rangiranje će se raditi na osnovu uspeh koji su akademci pokazali tokom studija. Praktično to znači da će se gledati kada je položen poslednji ispit, pa će veće šanse za prelazak na budžet imati neko ko je očistio godinu u junu, od onoga ko je to uspeo u septembru. Takođe, gledaće se i prosek, kao i zalaganje na vežbama, seminarski radovi.

Iako je u Zakonu o visokom obrazovanju zasnovanom na "bolonjskim principima" predviđeno da student može upisati godinu, samo ako je očistio prethodnu u praksi se to nije primenjivalo. Razlog za to je što bi samo mali broj studenta uspeo da ispuni ovaj uslov, pa su nadležni snizili kriterijume zadržavanjem uslova.

Analize na Univerzitetu u Beogradu govore da je prolaznost "bolonjaca" po sniženim kriterijumima između 60 i 70 odsto. Prema procenama nadležnih, da nije bilo ustupaka tek bi između 20 i 25 odsto studenta uspelo da upiše narednu godinu studija.

Bodovi

Postojeći studenti će ove godine morati da imaju 54 ESP boda da bi mogli da upišu narednu godinu studija. Budžetski akademci koji ispune ovaj uslov zadržaće taj status, dok za samofinansirajuće važi pravilo da moraju ući u 20 odsto od budžetske kvote.

B. Borisavljević

 


Pogledajte druge vesti na temu: budžet,samofinansiranje,rangiranje,studenti

Postavljeno: 09.02.2010
Broj pregleda: 2672
 
Broj komentara: 1
kejti
16.02.2010
A mozda da uopste ne studiramo? Da li vam se to vise svidja? Uzas!
 
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije