Anketa

Da li ste počeli sa pripremama za prijemni ispit?

Da, pre par meseci
Da, ali tek pre oko mesec dana
Upravo počinjem sa pripremama
Nisam još, mislim da je rano, ali planiram
Neću se pripremati, imam dobro predznanje
Neću se pripremati, planiram da prepisujem
Želim da primam najave preko mejling liste

Brucoši i kod neakreditovanih

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 02. 07. 2012. )

Brucoši i kod neakreditovanihNA Univerzitetu u Beogradu u ponedeljak je počeo upis brucoša. A kada se podvuku crte na državnim fakultetima, onda počinje gužva i na privatnim. Sve su raspisale konkurs za upis nove generacije brucoša, iako su neke od njih u postupku akreditacije ili su odbijene.

- Savetujem budućim akademcima da upisuju isključivo akreditovane studijske programe, jer su samo tu sigurni u kvalitet studija - kaže za "Novosti" Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju. - Bez akreditacije trenutno rade Univerzitet u Novom Pazaru, Alfa univerzitet, Akademija lepih umetnosti i Medicinska akademija.

Na spisku ustanova u postupku akreditacije je i Fakultet za poslovne studije i pravo i privatni medicinski fakultet. Neakreditovani fakulteti, objašnjava naša sagovornica, mogu da upisuju studente, jer imaju žalbeni rok od godinu dana i posle toga još jednom pravo da traže licencu. Ali njihovi studenti nisu sigurni da li će na kraju dobiti diplome.

Ipak, svi oni, i sa i bez "zelenog svetla" Komisije za akreditaciju raspisali su konkurse za upis.

- Veći broj zainteresovanih javlja se svake godine kada prođu prijemni na državnim univerzitetima, jer prvo pokušaju tamo da obezbede budžetsko mesto - objašnjava Jelena Vukašinović, sa "Singidunuma". - Ali, imamo i veliki broj kandidata koji su još pre kraja školske godine položili prijemni i ovih dana dolaze da se i zvanično upišu.

DRŽAVNI UBEDLJIVO VODE

PRETHODNE školske godine na fakultete i visoke škole upisalo se ukupno 53.082 brucoša. Od tog broja čak 31.532 dobilo je indekse državnih fakulteta, a 6.202 studije je započelo na privatnim visokoškolskim ustanovama. Za državne visoke škole odlučio se 13.521 svršeni maturant, a za privatne njih 1.827.

Autor: I.M.

Ocena: 0,0


Pogledajte druge vesti na temu: upis,fakultet,akreditacija,brucoš,prijemniSrodne vesti

Postavljeno: 03.07.2012
Broj pregleda: 824
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije
x
Vredi studirati