Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Brucoši i kod neakreditovanih

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 02. 07. 2012. )

Brucoši i kod neakreditovanihNA Univerzitetu u Beogradu u ponedeljak je počeo upis brucoša. A kada se podvuku crte na državnim fakultetima, onda počinje gužva i na privatnim. Sve su raspisale konkurs za upis nove generacije brucoša, iako su neke od njih u postupku akreditacije ili su odbijene.

- Savetujem budućim akademcima da upisuju isključivo akreditovane studijske programe, jer su samo tu sigurni u kvalitet studija - kaže za "Novosti" Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju. - Bez akreditacije trenutno rade Univerzitet u Novom Pazaru, Alfa univerzitet, Akademija lepih umetnosti i Medicinska akademija.

Na spisku ustanova u postupku akreditacije je i Fakultet za poslovne studije i pravo i privatni medicinski fakultet. Neakreditovani fakulteti, objašnjava naša sagovornica, mogu da upisuju studente, jer imaju žalbeni rok od godinu dana i posle toga još jednom pravo da traže licencu. Ali njihovi studenti nisu sigurni da li će na kraju dobiti diplome.

Ipak, svi oni, i sa i bez "zelenog svetla" Komisije za akreditaciju raspisali su konkurse za upis.

- Veći broj zainteresovanih javlja se svake godine kada prođu prijemni na državnim univerzitetima, jer prvo pokušaju tamo da obezbede budžetsko mesto - objašnjava Jelena Vukašinović, sa "Singidunuma". - Ali, imamo i veliki broj kandidata koji su još pre kraja školske godine položili prijemni i ovih dana dolaze da se i zvanično upišu.

DRŽAVNI UBEDLJIVO VODE

PRETHODNE školske godine na fakultete i visoke škole upisalo se ukupno 53.082 brucoša. Od tog broja čak 31.532 dobilo je indekse državnih fakulteta, a 6.202 studije je započelo na privatnim visokoškolskim ustanovama. Za državne visoke škole odlučio se 13.521 svršeni maturant, a za privatne njih 1.827.

Autor: I.M.


Pogledajte druge vesti na temu: upis,fakultet,akreditacija,brucoš,prijemniSrodne vesti

Postavljeno: 03.07.2012
Broj pregleda: 922
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije