Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Beograd će ugostiti 600 mladih debatera iz Evrope

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 31. 07. 2012.)

Beograd će ugostiti 600 mladih debatera iz EvropeBeograd će od 8. do 11. avgusta biti domaćin Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva. Tokom sedam dana u prestonici, oko 600 studenata debatera iz 25 zemalja učestvovaće u interaktivnoj kulturnoj i akademskoj razmeni ideja i argumenata.

Prvenstvo organizuju Udruženje studenata i profesora „Otvorena komunikacija" i Univerzitet u Beogradu, uz finansijsku podršku grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta i Fonda za otvoreno društvo.

- Ovo je jedno od najvećih akademskih takmičenja. U poslednjih godinu dana mi smo trostruko uvećali broj debatnih klubova na fakultetima, a planiramo da od sledeće školske godine, debatu polako uvodimo i u srednje škole. Smatramo da je debata najbolji način da studenti razvijaju svoje mišljenje - rekao je Milan Vignjević, predsednik "Otvorene komunikacije".

Evropsko univerzitesko debatno prvenstvo prvi put je organizovano 1999. godine u Roterdamu.

- Zahvaljujući razvijenoj debatnoj tradiciji pojedinih zemalja, ovo takmičenje predstavlja značajno okupljanje budućih lidera Evrope tokom kojeg imaju priliku da raspravljaju o aktuelnim temama od globalnog značaja – socijalnih, ekonomskih, sigurnosnih, ekoloških i drugih nerešenih pitanja u društvu – rekao je Vignjević.

Tokom sedam dana u Beogradu će boraviti oko 600 studenata iz 25 zemalja, koji su najbolji mladi debateri u svojoj zemlji. Kao domaćini, studenti Univerziteta u Beogradu neće imati pravo učešća, ali će svakako učestvovati u organizaciji Evropskog prvenstva.

- Počeli smo kao grupa entuzijasta, a sada kada organizujemo Evropsko prvenstvo deluje mi kao da organizujemo Ligu šampiona. Očekujem da će u 2013. godini debata barem na društvenim fakultetima biti aktivnost koja će se bodovati - kaže prof. dr Đorđe Pavićević sa Fakulteta političkih nauka.

Sonja Badža (18) je učenica Prve beogradske gimnazije, a ikao ta škola nema debatni klub, ona odlazi na radionice debate u druge srednje škole i na fakultete.

- Kod debate me najviše privuklo to što mogu da nešto više naučim o bitnim društvenim temamama i problemima, i da kritički o njima razmišljam kao da iskažem svoje mišljenje. Omiljene teme za debatu su mi manje više svi problemi sa kojima se suočavaju mladi - rekla je Sonja.

Svečano otvaranje Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva održaće se  5. avgusta u 20 sati u turističko-kulturnom parku „Replika Terazija" na Novom Beogradu, dok će prve runde takmičenja biti održane u Kolarčevoj zadužbini, na Filozofskom, Filološkom i Pravnom fakultetu. Polufinala će biti održana 9. avgusta u Domu Narodne skupštine, a finale dan kasnije u Ekspo centru.

Autor: M. Joksimović Foto: D. Milenković


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,Evropa,debata,profesori,akademci

Postavljeno: 01.08.2012
Broj pregleda: 629
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije