Anketa

Da li planirate da pronađete posao preko leta?

Već jesam, uveliko se radi
Ni ne pomišljam, uživam u dugom raspustu
Nisam tražio/la, ali bih rado ako mi neko ponudi
Tražim, ali ništa zanimljivo nije iskrslo
Prvo ću malo da odmorim, pa ćemo videti
Želim da primam najave preko mejling liste

Beograd će ugostiti 600 mladih debatera iz Evrope

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 31. 07. 2012.)

Beograd će ugostiti 600 mladih debatera iz EvropeBeograd će od 8. do 11. avgusta biti domaćin Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva. Tokom sedam dana u prestonici, oko 600 studenata debatera iz 25 zemalja učestvovaće u interaktivnoj kulturnoj i akademskoj razmeni ideja i argumenata.

Prvenstvo organizuju Udruženje studenata i profesora „Otvorena komunikacija" i Univerzitet u Beogradu, uz finansijsku podršku grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta i Fonda za otvoreno društvo.

- Ovo je jedno od najvećih akademskih takmičenja. U poslednjih godinu dana mi smo trostruko uvećali broj debatnih klubova na fakultetima, a planiramo da od sledeće školske godine, debatu polako uvodimo i u srednje škole. Smatramo da je debata najbolji način da studenti razvijaju svoje mišljenje - rekao je Milan Vignjević, predsednik "Otvorene komunikacije".

Evropsko univerzitesko debatno prvenstvo prvi put je organizovano 1999. godine u Roterdamu.

- Zahvaljujući razvijenoj debatnoj tradiciji pojedinih zemalja, ovo takmičenje predstavlja značajno okupljanje budućih lidera Evrope tokom kojeg imaju priliku da raspravljaju o aktuelnim temama od globalnog značaja – socijalnih, ekonomskih, sigurnosnih, ekoloških i drugih nerešenih pitanja u društvu – rekao je Vignjević.

Tokom sedam dana u Beogradu će boraviti oko 600 studenata iz 25 zemalja, koji su najbolji mladi debateri u svojoj zemlji. Kao domaćini, studenti Univerziteta u Beogradu neće imati pravo učešća, ali će svakako učestvovati u organizaciji Evropskog prvenstva.

- Počeli smo kao grupa entuzijasta, a sada kada organizujemo Evropsko prvenstvo deluje mi kao da organizujemo Ligu šampiona. Očekujem da će u 2013. godini debata barem na društvenim fakultetima biti aktivnost koja će se bodovati - kaže prof. dr Đorđe Pavićević sa Fakulteta političkih nauka.

Sonja Badža (18) je učenica Prve beogradske gimnazije, a ikao ta škola nema debatni klub, ona odlazi na radionice debate u druge srednje škole i na fakultete.

- Kod debate me najviše privuklo to što mogu da nešto više naučim o bitnim društvenim temamama i problemima, i da kritički o njima razmišljam kao da iskažem svoje mišljenje. Omiljene teme za debatu su mi manje više svi problemi sa kojima se suočavaju mladi - rekla je Sonja.

Svečano otvaranje Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva održaće se  5. avgusta u 20 sati u turističko-kulturnom parku „Replika Terazija" na Novom Beogradu, dok će prve runde takmičenja biti održane u Kolarčevoj zadužbini, na Filozofskom, Filološkom i Pravnom fakultetu. Polufinala će biti održana 9. avgusta u Domu Narodne skupštine, a finale dan kasnije u Ekspo centru.

Autor: M. Joksimović Foto: D. Milenković


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,Evropa,debata,profesori,akademci

Postavljeno: 01.08.2012
Broj pregleda: 598
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije