Anketa

Zbog čega ste upisali ove studije?

Zbog želje i ljubavi prema ovoj profesiji
Zbog dobre zarade koju pruža zaposlenje u ovoj struci
Želim da primam najave preko mejling liste

Bečelori se ovde nisu primili

(Preuzeto sa sajta Dnevnik - 21. 10. 2010.)

slicica

Svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu koji imaju trogodišnje osnovne i dvogodišnje diplomske akademske studije, odnosno strukturu programa 3+2, moći će„ po hitnom postupku" da pređu na 4+1 ako do ponedeljka u podne Rektoratu dostave odgovarajući materijal da bi ga pregledao i o njemu se izjasnio Odbor za obezbeđenje kvaliteta i internu evaluaciju programa, a zatim će konačnu odluku o ovim promenama (koje žarko žele i studenti, i profesori, i sami fakulteti) doneti Senat UNS-a, kao najviši stručni organ Univerziteta.

Ovo je zaključeno na jučerašnjoj sednici Senata, a rektor prof. dr Miroslav Vesković saopštio je da je pre nedelju dana iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje dobijeno objašnjenje da ovakve izmene strukture studijskih programa ne moraju ići u reakreditaciju već da odluku o tome može doneti najviši stručni organ Univerziteta.

– Univerzitet zahteva od svojih fakulteta koji imaju studijske programe 3+2 da u najkraćem mogućem roku predaju u proceduru izmenu tih programa, a Univerzitet će sa svoje strane, u skladu s izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, organizovati da ta procedura brzo i efikasno bude sprovedena – kaže za „Dnevnik" rektor Vesković.

– Svi fakulteti i odseci koji žele ovakve izmene i prođu odgovarajuću proceduru, imaće punu podršku Univerziteta da studente koji su 2009/10. završili treću godinu studija, odmah upišu u četvrtu u 2010/11. Ne smemo dozvoliti da i dalje „lutamo" u svemu ovome što nam se događa, posebno ta deca i njihovi roditelji. Jedna od zamerki Evrope našoj zemlji je da nedovoljno ulažemo u nauku i visoko obrazovanje, pa hajde da ovaj rebalans budžeta i budžet za 2011. pokažu da smo već u prvom koraku krenuli da se menjamo.

Izvesno je da će u ove izmene ići Ekonomski fakultet, čiji su svi programi sa strukturom 3+2 i koji je već na prošloj sednici Senata dobio podršku da se pripremi za prelazak na 4+1 (studenti ovog fakulteta su i protestima tražili ove izmene). Takođe, ima najava da će to učiniti i Odsek za psihologiju Filozofskog fakulteta, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin" iz Zrenjanina, gde su tri trogodišnja programa osnovnih studija... Na Fakultetu tehničkih nauka prvi su, ove godine, već promenili strukturu studijskih programa mašinstva i grafičkog inženjerstva i dizajna s 3+2 na 4+1 i studenti su posle završene treće godine mogli da upišu četvrtu u 2010/11.

Trogodišnje osnovne akademske studije zasnovane na bolonjskim principima, pokazalo se, nisu najsrećnije rešenje, ne samo u Srbiji već i u zemljama EU jer se kadrovi s tim nivoom visokog obrazovanja teško zapošljavaju, pa su kod nas čitave prve generacije ovih akademaca želele da nastave studije. Pokazalo se, naime, da svi misle da bečelor diploma i osvojenih 180 bodova „nije ništa" za nekog ko želi akademski naziv, te da ako već studira na fakultetu, s njega treba da izađe bar s 240 bodova.

V. Čekić


Pogledajte druge vesti na temu: studenti,Univerzitet u Novom Sadu,osnovne akademske studije,bečelorSrodne vesti

Postavljeno: 25.10.2010
Broj pregleda: 1863
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije