Anketa

Da li ste počeli sa pripremama za prijemni ispit?

Da, pre par meseci
Da, ali tek pre oko mesec dana
Upravo počinjem sa pripremama
Nisam još, mislim da je rano, ali planiram
Neću se pripremati, imam dobro predznanje
Neću se pripremati, planiram da prepisujem
Želim da primam najave preko mejling liste

Akreditacije fakulteta: Milioni da vide greške

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 19. 07. 2012. )

Akreditacije fakulteta: Milioni da vide greškeAkreditacija fakulteta trebalo je, po zakonu, da bude završena još 2009. godine. Mnoge privatne visokoškolske ustanove žale se na odugovlačenje postupaka koji pred Komisijom za akreditaciju (KAPK) traju godinama, i u kojima im se često postavljaju nerealni uslovi.

Ako su svi fakulteti platili akreditaciju, na račun KAPK do sada se slilo oko pet miliona evra, procenjuje prof. dr Mevludin Dudić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, koji je u grupi onih koji čekaju akreditaciju.

- Samo naš univerzitet dao je oko 60.000 evra, a o svim tim iznosima nikad nije objavljen finansijski izveštaj - tvrdi Dudić. - O greškama koje je KAPK načinila pisali smo i ombudsmanu i evropskoj akreditacionoj komisiji.

Na brojne probleme ukazuje i prof. dr Milivoje Todorić, dekan Akademije lepih umetnosti. Gubitak u vremenu, novcu i broju studenata koji ova ustanova ima zbog KAPK, tvrdi, nenadoknadiv je.

KAD OTKLONE GREŠKE, PROLAZE UPRAVO smo pozitivno rešili tri od četiri žalbe na odluke KAPK - kaže prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. - Mnoge negativne odluke KAPK poništimo, ali najviše zato što predstavnicima fakulteta ukažemo na greške, oni ih otklone i onda dobiju pozitivnu ocenu. KAPK je preopterećen i za to nema vremena.

- Iz Komisije stalno poručuju da studenti ne bi trebalo da upisuju neakreditovane programe, što je čista diskriminacija - tvrdi Todorić. - Svi mi imamo dozvole za rad. Ja čak 2010. godine nisam ni upisao celu generaciju brucoša, jer nismo imali akreditaciju, a posle nam je iz Ministarstva prosvete i nauke stiglo tumačenje da možemo da upisujemo studente dok čekamo akreditaciju.

Svaki „papir" koji treba da dobije u KAPK skupo košta, tvrdi Todorić. Samo da bi znao zbog čeka su neki studijski programi ili ustanova odbijeni mora, kaže, da plati od 180.000 do 900.000 dinara.

- U procesu akreditacije smo od 2008. godine i to je jako isrpljujuća borba. Između svakog odgovora, odluke, rešenja prolaze meseci - dodaje Todorić.

Primedbi na pojedine odluke KAPK ima i prof. dr Zorica Živković, dekan Medicinske akademije (bivše US Medical School). I oni su godinama u procesu akreditacije.

- Traženo nam je da za nastavne baze imamo i državne klinike i to smo ispunili, ali još nismo dobili akreditaciju - objašnjava dr Živković. - Formalno nam se zamera što svi naši profesori kliničkih predmeta nisu iz ustanova sa kojima imamo potpisan ugovor o saradnji. A to je tehnički neizvodljivo, jer neće sve klinike u kojima oni rade da sklope ugovor o saradnji, a sa druge strane ne mogu sad svi ti ljudi da se zaposle u KC „Vojvodina", bolnicama u Smederevu i Sremskoj Mitrovici i DZ „Zemun", sa kojima imamo ugovor.

Ona dodaje da je reč o diskriminaciji, o kojoj su obavestili i bivši državni vrh i ombudsmana, jer je privatnom stomatološkom fakultetu data akreditacija, iako im je samo jedan profesor zaposlen u kliničkoj bazi.

Autor: I. MIĆEVIĆ

Ocena: 2,0


Pogledajte druge vesti na temu: prijemni,fakultet,akreditacija,privatni univerziteti,komisija za akreditacijuSrodne vesti

Postavljeno: 20.07.2012
Broj pregleda: 716
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije
x
Vredi studirati