Prijemni.rs
Maturang
  • Saveti za uređenje studentske sobe u domu ili cimerskom stanu


Sobe u studentskim domovima ne ističu se naročito po fantastičnom dizajnu enterijera, ali vi to možete promeniti! U ovom tekstu naći ćete savete kako da bezličnu studentsku sobu pretvorite u kutak iz snova.

Studentski dom - soba

Briga oko jurenja sobe u studentskom domu je završena; smestili ste se, cimeri su bolji nego što ste očekivali, ali u domu se i dalje ne osećate kao u pravom domu?

Učinite boravak u studentskom smeštaju udobnijim i prijatnijim uz pomoć ovih malih trikova za ulepšavanje enterijera, i učinite da izgleda kao neki od luksuznih apartmana Beograda!

Soba je taman dovoljno velika za postojeći nameštaj, kojim niste naročito oduševljeni, a za novi nema mesta ili je zabranjeno unositi ga?

 

#1 Tapete

Ne morate da odustajete - u prodavnicama ćete naći bezbroj originalnih i maštovito dezeniranih tapeta kojim možete prelepiti površine čiji vam se izgled ne dopada. Za one zahtevnije - tu je sajt aliexpress, na kom će svako naći nešto što mu se dopada po vrlo povoljnoj ceni.

I zašto se zaustaviti na tome? Ukoliko imate vremena i volje, možete ukrasnim papirom obložiti i unutrašnjost ormana i polica, a fioke za veš postaviti mirišljavim papirom.

Samo vodite računa da lepak koji koristite za lepljenje tapeta ne ošteti nameštaj - osim što vam mogu tražiti da platite štetu, neko će taj nameštaj koristiti posle vas, i bilo bi lepo da ga ostavite onako kako ste ga zatekli.

 

#2 Posteljina

Ne postoji nikakva prepreka da svoj boravak u studentskom domu učinite prijatnijim uz pomoć svoje omiljene posteljine; ako vam se u radnjama ništa ne dopada, u prodavnicama tekstila se sigurno nalazi neki materijal koji će vam se dopasti.

Za one koji bi voleli da od svog kreveta naprave poseban ugođaj - stilizacija uz pomoć ukrasnih jastučića i prekrivača idealno je rešenje.

 

#3 Police

Police su vaše malo carstvo i možete ih ukrasiti kako god želite: oblepiti ukrasnim papirom, staviti na njih drage predmete, figurice i kutijice…

Sem toga - ko je rekao da su lampice samo za praznike? Na obode police možete nakačiti nizove lampica u vašoj omiljenoj boji i dati posebnu toplinu večerima koje provodite u sobi. Sada je vrlo moderno kačiti fotografije na lampice, pa možete napraviti pravu malu lajt - šou izložbu slika iz najboljih izlazaka i sa najdražim ljudima.

Ovde treba imati na umu nekoliko stvari:

  • što više sitnica stavite na police, više ćete vremena izgubiti brišući prašinu s njih;

  • svaka selidba znači novo pakovanje i premeštanje, a više stvari znači više kutija;

  • ako stavite previše ukrasa, možda nećete imati mesta za neophodne stvari, a sva je prilika da onda nećete imati gde da sklonite višak: idealan recept za nered.

 

#4 Table od plute

Uz pomoć čioda, na table od plute možete okačiti sitne uspomene, lampice ili fotografije. Ako nemate zakucan ekser u zid, table možete postaviti na policu, sto ili prozorski sims - zauzimaju malo mesta i daju poseban, lični pečat vašem kutku.

Ove table su odlične da na njih okačite svoj nakit: pregledno je, lepo i praktično.

 

#5 Sobne biljke

U nedostatku kućnog ljubimca, sobne biljke su dobri živi saputnici. Sobne biljke udahnuće svežinu u vašu sobu i prečistiti vazduh u njoj, a zauzvrat traže veoma malo.

Ako mislite da uz studentski tempo života nemate vremena da gajite biljke, grešite! Na internetu se možete informisati o mnoštvu vrsta biljaka koje je teško ubiti nemarom; neke od njih su:

  • Adam (Alocasia Odora);
  • Zebrasti kaktus (Haworthia);
  • različite vrste fikusa;
  • Filadendron (Philodendron hederaceum oxycardium);
  • Sanseverija (Sansevieria trifasciata).

Postoji mnogo lepih biljaka koje dobro uspevaju u sobnim uslovima uz malo svetlosti - samo ih nemojte previše zalivati. Stavite ih na prozorski sims, policu ili sto, i uživajte u malo zelenila.

 

Korisni sajtovi

  • aliexpress - ovde možete naći veliki izbor jeftinog pribora za dekoraciju sobe;

  • dobra lista izdržljivih sobnih biljaka;

  • pinterest - sajt sa dobrim idejama za uređenje prostora.

Ovde možete videti primer dobro uređene sobe koji ne zahtevaju mnogo vremena i novca:

 

Ako personalizujete vašu sobu i uredite je po svom ukusu, manje ćete se osećati kao stranci tokom studiranja. Odmarajte se, učite i družite sa novim prijateljima i u vašoj sobi i ulepšajte sebi studentski život!


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: