Prijemni.infostud.com


Studijski program - Ruski jezik

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Filologija,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: -

Gradovi: Beograd

Nastavni plan i ispiti

Studijski program "Ruski jezik"

Osnovne akademske studije ruskog jezika i književnosti imaju za cilj sticanje teorijskih znanja i ovladavnje praktičnim vještinama u oblasti ruskog jezika, ruske književnosti i kulture. Dalji cilj ovih studija je da se niz rusističkih disciplina postave u širi slavistički kontekst, kako bi se stekao širi uvid u slavistiku uopšte, kao i povezivanje toga troga (jezika, književnosti, kulture) sa nacionalnom kulturom. Ove studije treba da omoguće studentima sveobuhvatno sagledavanje rusističke struke i stvaranje osnova za dalji rad u nauci i primjene njenih rezultata u praksi. Internacionalna lingvokulturološka ljetna škola „Slovenski svijet – jedinstvo kultura“ (2011), održana je pod pokroviteljstvom Vlade Ruske Federacije. Grad domaćin Sunčev Brijeg u Bugarskoj okupio je studente slovenskih država i pružio mogućnost studentima da, osim svakodnevnog učenja ruskog jezika, učestvuju na festivalu i predstave državu iz koje dolaze. Naši studenti su predstavili Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku i na takmičenju osvojili visoko drugo mjesto, od ukupno 36 predstavnika slovenskih naroda iz svih slovenskih zemalja. Studenti, nastavnici i saradnici svake godne obilježavaju praznik “Slovenske pismenosti“ kao i književne večeri posvećene istaknutim ruskim piscima.
 

 • Ambasada Ruske Federacije je svojim memorandumom dala podršku naporima Univerziteta u realizaciji studijskog programa Ruski jezik.
 • Panevropski univerzitet “Apeiron” je potpisao sporazum o nastavno-naučnoj i akademskoj saradnji sa prestižnim Moskovskim državnim univerzitetom „LOMONOSOV“.
 • Studentima će biti omogućeno da jednu školsku godinu studiraju u Rusiji.

Akademska zvanja:
Diplomirani profesor ruskog jezika i književnosti 240 ECTS (diplomirani filolog - prevodilac)


faklruskislika1.jpg

Preuzmite listu predmeta po godinama studija.
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog

 • Usmeno izlaganje predispitnih obaveza

  Predispitne obaveze obuhvataju prisustvo na predavanjima i vežbama, ali i pisanje seminarskih radova, odnosno referata. Često se ti isti radovi moraju prezentovati usmeno, u toku predavanja, a ponekad je dozvoljeno i korišćenje Power Point-a.


 • Namirnice koje zamenjuju kofein

  Kada postanete deo studentskog života, uvidećete da mnogi studenti vole da uče noću. Učenje noću, naročito u studentskim domovima, podrazumeva mir i vi ste napokon sposobni da se posvetite svom gradivu u miru.


 • Popunjavanje CV-a za vreme studiranja

  Ukoliko pokušate da pronađete posao za vreme studiranja, uglavnom će se od vas tražiti da pošaljete CV. Mnogi mladi ljudi imaju problem sa popunjavanjem ovog dokumenta jer ne znaju šta sve CV podrazumeva