Prijemni.infostud.com


Opšte informacije

Mašinski fakultet Niš

 

Zašto da upišete Mašinski fakultet? Zato što vam pruža:

 • Znanje i veštine za budućnost
 • 3 akreditovana studijska programa,
 • Stručne ekskurzije, posete preduzećima, institutima i sajmovima
 • Stručnu praksu na stranim univerzitetima
 • Savremeno opremljene laboratorije
 • 10 računarskih učionica (preko 100 savremenih računara za studente)
 • Neograničen pristup Internetu (1GB/s)
 • Ličnu email adresu
 • Mogućnost korišćenja najsavremenijih programskih paketa
 • Pristup elektronskim bibliotekama
 • Pomoć u zapošljavanju
 • Pomoć u stalnom usavršavanju
 • Međunarodno priznatu diplomu

...i šansu da otkrijete svoju kreativnost!

 

Studijski programi

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu u okviru obrazovno-naučnog polja tehničko-tehnološke nauke i naučnoj oblasti mašinsko inženjerstvo organizuju se i izvode akademske studije:

 • prvog stepena - osnovne studije u trajanju od 3 godine;
 • drugog stepena - diplomske (master) studije u trajanju od 2 godine;
 • drugog stepena - diplomske (master) studije u trajanju od 1 godine - konverzioni kurs Upravljanje i primenjeno računarstvo;
 • trećeg stepena - doktorske studije u trajanju od 3 godine.

Usmerenja i moduli

Na osnovnim akademskim studijama Mašinskog fakulteta u Nišu postoji pet usmerenja, koje student može, ali i ne mora, ostvariti izborom odgovarajuće grupe predmeta. Na diplomskim akademskim studijama postoji pet modula.

 

Usmerenja i moduli

 

O fakultetu

Mašinski fakultet u Nišu danas predstavlja vrhunsku obrazovnu i naučno-istraživačku ustanovu, koja uspešno prati razvoj mašinskih nauka i tehnologija u svetu,  i predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja naše zemlje u XXI veku.

Od osnivanja Fakulteta ukupno je upisano 12779 studenata. Diplomiralo je 4720 studenata, i to 3730 diplomiranih inženjera mašinstva i 990 inženjera mašinstva, 178 magistara i 97 doktora tehničkih nauka.

Nastavni proces se već godinama unazad odvija u skladu sa principima Bolonjske deklaracije, što podrazumeva konstantno osavremenjivanje obrazovnog procesa u cilju ostvarivanja veće efikasnosti studiranja, aktivnijeg učešća studenata u nastavi i kompatibilnosti sa evropskim sistemom visokog obrazovanja. U prilog navedenoj činjenici govori i uspešno okončan proces akreditacije ustanove i studijskih programa osnovnih, diplomskih - master i doktorskih akademskih studija, sa usmerenjima - modulima: Informaciono-proizvodne tehnologije i industrijski menaxment, Energetika i procesna tehnika, Mašinske konstrukcije, razvoj i inženjering, Mehatronika i upravljanje i Saobraćajno mašinstvo, transport i logistika. Nedavno je akreditovan i jednogodišnji konverzioni kurs, diplomske akademske - master studije studijskog programa Upravljanje i primenjeno računarstvo.

Na Fakultetu se realizuju mnogobrojni naučnoistraživački projekti u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj, naučnoistraživačkim organizacijama i privrednim i vanprivrednim subjektima. Od izuzetnog je značaja učešće nastavnika i saradnika Fakulteta na značajnim međunarodnim naučnoistraživačkim projektima (TEMPUS, FP7, DAAD, WUS i drugim) zahvaljujući kojima je obezbeđena najsavremenija oprema za učionice i laboratorije i time stvoreni savremeni uslovi za rad. Međunarodne konferencije SAUM, ZELKON, HIPNEF, SIMTERM, kao i veliki broj uspešno organizovanih naučnih skupova, seminara, predavanja i radionica upotpunjuje sliku Fakulteta kao uspešne obrazovno-naučne ustanove.

Nastavnici i saradnici Fakulteta su u prethodnom periodu objavili značajan broj naučnih i stručnih radova koji su publikovani u vodećim inostranim i domaćim naučnim i stručnim časopisima i prezentovani na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Fakultet se naročito ponosi svojim studentima koji su ostvarili značajne rezultate na takmičenjima u znanju i sportskim disciplinama. Najveći ponos Fakulteta su diplomirani studenti koji uspešno nastavljaju svoje obrazovanje, kako na našem fakultetu, tako i na prestižnim univerzitetima u svetu, učestvuju u realizaciji naučnoistraživačkih projekata i praktično realizuju znanja stečena na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Fakultet je posvećen tome da učini studije mašinstva primamljivim i da drži korak sa savremenim tendencijama u obrazovanju mladih ambicioznih ljudi koji žele primenljivo znanje i svetski priznate diplome u oblasti mašinskog inženjerstva.

Informacije o upisu na Mašinski fakultet u Nišu možete dobiti od Odseka za nastavna i studentska pitanja
na brojevima telefona 018/500-620, 018/500-673, 018/588-228.

 

Novosti

Zadovoljstvo nam je da objavimo imena 5 najboljih brucoša u prvom (junskom) upisnom roku koji su stekli pravo korišćenja Studentskog doma u prvoj godini studija i kojima će Mašinski fakultet u Nišu platiti sve troškove stanovanja i ishrane:

Stevanović Aleksandar iz s.Glogovica, Petković Ivana iz Prokuplja, Đorđević Nikola iz s.Vinarce, Pešić Strahinja iz Prokuplja i Kostić Aleksandar iz Vranjske Banje.

Čestitamo i nadamo se da će ova pomoć biti podsticaj za dalje učenje i uspešan završetak studija!

 

Dan otvorenih vrata

Mašinski fakultet svake godine pred početak upisnih rokova organizuje Dan otvorenih vrata.

Ovo je sjajna prilika za sve srednjoškolce da iz prve ruke saznaju šta im jedan od svakako najatraktivnijih fakulteta u poslednje vreme može ponuditi kako bi se priključili redovima našim svetski priznatim i traženim inženjerima.

Započnite svoju karijeru na najbolji mogući način - postanite student Mašinskog fakulteta u Nišu.

Svi zainteresovani srednjoškolci su dobrodošli.

Ne propusti priliku da se informišeš - o tvojoj budućnosti se radi!

 

 
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog