Prijemni.infostud.com


Studijski program - Inženjerstvo informacionih sistema

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Informacione tehnologije,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Matematika,

Gradovi: Novi Sad

Nastavni plan i ispiti

INŽENjERSTVO INFORMACIONIH SISTEMA

Prvi stepen studija - osnovne akademske studije za sticanje zvanja
diplomirani inženjer informacionih tehnologija traju 4 godine (240 ESPB).

Drugi stepen studija - master akademske studije, za sticanje zvanja master
inženjer informacionih tehnologija (60 ESPB) traju godinu dana.

Informacione tehnologije prožimaju sve aspekte savremenog društva. Koristimo ih svi i u svim sferama života. Globalni procvat informacionih sistema je doveo do toga da se karijera u domenu informacionih tehnologija, u poslednjih nekoliko godina, smatra najpoželjnijim zanimanjem. Ovaj trend će se nastaviti i u decenijama koje dolaze.
Program Inženjerstvo informacionih sistema je koncipiran tako da studentima pruži optimalan osnov za poslovni angažman u periodu nakon završetka studija, te je posebna pažnja posvećena obuci u domenima u kojima se očekuje intenzivan rast u tom periodu, kao što je analiza velikih količina podataka, veštačka inteligencija i analiza multimedijalnog sadržaja.
Ovaj studijski program predstavlja nov pristup edukaciji stručnjaka na našem fakultetu i neguje jedinstvenu kombinaciju veština iz domena informacionih tehnologija i organizacionih nauka, sa namerom da se stvore lideri IT industrije u decenijama koje dolaze.
Studenti će ovladati teorijskim i praktičnim znanjima iz različitih oblasti, poput sistemskog inženjerstva, organizacije, ekonomije, društvenih aspekata informacionih tehnologija, arhitekture računara i računarskih mreža, projektovanja i implementacije informacionih sistema i baza podataka, programiranja, istraživanja podataka (Data Mining), rada sa velikim količinama podataka (Big Data), veštačke inteligencije, ali i upravljanja razvojem i primenom informacionih sistema u svim sferama života. Studenti će ovladati savremenim metodama, tehnikama i alatima. Poseban akcenat je na pripremi studenata za usavršavanje tokom čitavog radnog veka što će im omogućiti da lako razumeju principe i ovladavaju novim metodama, tehnikama i alatima koji će se u budućnosti pojaviti.

S obzirom na interdisciplinarni karakter studijskog programa, akcenat je stavljen na razvoj sposobnosti studenata da se lako prilagođavaju različitim aplikativnim domenima i primenu različitih metoda, tehnika i alata u oblasti informacionih tehnologija. Razvijaju se sposobnosti  kritičkog mišljenja i povezivanja osnovnih teorijskih znanja iz različitih oblasti sa njihovom praktičnom primenom. Studenti se upoznaju sa specifičnostima informacionih sistema u različitim domenima primene i arhitekturom informacionih i organizacionih sistema, uključujući primenu informacionih tehnologija i sistema u prozvodnji i savremenom poslovanju.

Kako bi se spremili za ulazak na globalno tržište rada, studenti imaju priliku da svoja znanja primene u praksi, što najčešće čine radom u jednoj od brojnih kompanija koje su osnovali naši nastavnici i saradnici. Studenti koji se odluče za studijski program Inženjerstvo informacionih sistema, imaju priliku i da iskuse rad u inostranstvu kroz okvire saradnje uspostavljene sa institucijama širom Evrope i sveta.
Diplomirani studenti mogu se zaposliti u privatnom ili javnom sektoru, u okviru timova za projektovanje, razvoj, testiranje, implementaciju, održavanje, unapređivanje, integraciju, bezbednost i sigurnost informacionih sistema u raznim oblastima, za upravljanje odnosima sa  korisnicima, poslovnu analizu i upravljanje procesima poslovanja, itd.

Nastavni plan i program preuzmite ovde.

 

 1. FB stranica IIM FTN : https://www.facebook.com/iimftn
 2. FB grupa BIĆU STUDENT FTN - UPIS 2016: https://www.facebook.com/groups/bicustudentftnupis2016/
 3. YouTube kanal IIM: https://www.youtube.com/user/iimftn
 4. Twitter IIM FTN : https://twitter.com/IIM_FTN
 5. Flickr: https://www.flickr.com/photos/iimftn
 6. Instagram: http://instagram.com/iim_ftn

FB grupa: BIĆU STUDENT FTN – UPIS 2016

 
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog

 • Usmeno izlaganje predispitnih obaveza

  Predispitne obaveze obuhvataju prisustvo na predavanjima i vežbama, ali i pisanje seminarskih radova, odnosno referata. Često se ti isti radovi moraju prezentovati usmeno, u toku predavanja, a ponekad je dozvoljeno i korišćenje Power Point-a.


 • Namirnice koje zamenjuju kofein

  Kada postanete deo studentskog života, uvidećete da mnogi studenti vole da uče noću. Učenje noću, naročito u studentskim domovima, podrazumeva mir i vi ste napokon sposobni da se posvetite svom gradivu u miru.


 • Popunjavanje CV-a za vreme studiranja

  Ukoliko pokušate da pronađete posao za vreme studiranja, uglavnom će se od vas tražiti da pošaljete CV. Mnogi mladi ljudi imaju problem sa popunjavanjem ovog dokumenta jer ne znaju šta sve CV podrazumeva