Prijemni.infostud.com


Opšte informacije

 

O fakultetu 

Fakultet političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu počeo je sa radom 1968. godine prerastanjem iz Visoke škole političkih nauka (1960). Bio je prva nastavno-naučna ustanova te vrste u Jugoslaviji.

Danas je Fakultet političkih nauka (FPN) moderna i jedinstvena obrazovno-naučna ustanova u Srbiji, koja je usredsređena na obrazovanje i istraživanje u oblasti politikologije, međunarodnih studija, novinarstva i komunikologije, socijalne politike i socijalnog rada. U završnoj fazi su pripreme za početak studija u oblasti državne uprave i lokalne samouprave, bezbednosti i balkanoloških studija. Usavršavanje i obogaćivanje programa, strukture kurikuluma, fundamentalnih i izbornih kurseva i modula, trajni je izazov Fakulteta, koji je protekom nekoliko decenija stekao prepoznatljivu reputaciju u zemlji i inostranstvu.

U pomenutim naučnim oblastima, interdisciplinarno i komparativno ustrojenim, FPN organizuje osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske studije, razvojna i primenjena istraživanja, specijalizovane inovativne kurseve, treninge i radionice. Međunarodna saradnja, po vrlo raznovrsnim osnovama, oduvek je bila visoki prioritet. Fakultet ima razvijenu izdavačku delatnost i raspolaže velikim bibliotečkim i dokumentacionim fondom. Studentima i nastavnicima su na raspolaganju usluge dobro opremljenog medijskog i kompjuterskog centra.

Fakultet političkih nauka ostaje veran svojoj osnovnoj misiji stvaranja i širenja znanja.

 

Za buduće studente - upis - studijski programi

Za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija mogu konkurisati kandidati koji su završili srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju. Klasifikacioni ispit je obavezan. Svi prijavljeni kandidati polažu prijemni ispit koji se sastoji od jedinstvenog testa znanja za svako odeljenje koji sadrži 60 pitanja.

Test za studijski program osnovnih akademskih studija novinarstva i komunikologije sadrži:

  1. 30 pitanja iz predmeta Srpski jezik i književnost
  2. 20 pitanja iz predmeta Sociologija
  3. 10 pitanja iz predmeta Ustav i prava građana

Test za studijski program osnovnih akademskih politikoloških i međunarodnih studija sadrži:

  1. 30 pitanja iz predmeta Istorija
  2. 20 pitanja iz predmeta Sociologija
  3. 10 pitanja iz predmeta Ustav i prava građana

Test za studijski program osnovnih akademskih studija socijalne politike i socijalnog rada sadrži:

  1. 30 pitanja iz predmeta Psihologija
  2. 20 pitanja iz predmeta Sociologija
  3. 10 pitanja iz predmeta Ustav i prava građanaVesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog