Prijemni.infostud.com


Studijski program - Studije nauka bezbednosti

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Vojne, bezbednosne i policijske nauke,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Biologija-Ekologija-Zaštita-životne-sredine, Sociologija, Psihologija,

Gradovi: Beograd

Nastavni plan i ispiti

Studijski program
Studije nauka bezbednosti
Ukupаn broj ESPB bodovа: 240


Stručni nаziv: Menаdžer bezbednosti (iz oblаsti nаukа bezbednosti – studije bezbednosti; studije odbrаne; studije civilne zаštite i zаštite životne sredine; studije menаdžmentа ljudskih i socijаlnih resursа

Studijski program osnovnih akademskih studija je skup obaveznih i izbornih predmeta čijim se savladavanjem obezbeđuju neophodna znanja i veštine za sticanje diplome na nivou osnovnih akademskih studija – odgovarajućeg smera.

Studijski program osnovnih akademskih studija nastoji da obezbedi i ojača akademsku i profesionalnu kompetenciju studenata za rad na poslovima odbrane, zaštite, bezbednosti i upravljanja ljudskim i socijalnim resursima u civilnom sektoru, u svojstvu rukovodilaca ili referenata u centralnim, regionalnim i lokalnim organima uprave, velikim privrednim sistemima, malim i srednjim preduzećima i pri-vatnim kompanijama, naučno-istraživačkim i stručnim institucijama kao i obrazovnim centrima, neprofitnom sektoru, humanitarnim organizacijama, inspekcijskim službama, medijima, itd. To nalaže izučavanje savremenih međunarodnih odnosa i institucija, ljudskih prava, trajnog/usklađenog razvoja, sistema bezbednosti, teorija kriznih situacija i mirovnih procesa, demokratske kontrole primene sile, savremenih oblika ugrožavanja ljudi, materijalnih dobara i ekosistema i drugih relevantnih sadržaja savremene integralne bezbednosti.

Ovakav koncept studijskog programa osnovnih akademskih studija doprinosi razvoju građanskog društva u pogledu bezbednosti (opšte, nacionalne, individualne), zaštite (životne sredine i stanovništva od prirodnih katastrofa i hemijskih akcidenata, zdravstvene i socijalne, odbrane od savremenih oblika ugrožavanja i upravljanja ljudskim i socijalnim resursima sa orijentacijom na interdisciplinarni pristup.

Implementacijom Bolonjske i Praške deklaracije o standardizaciji evropskog visokoškolskog obrazovanja u studijske programe osnovnih akademskih studija Fakulteta prevazilazi se postojeća razlika između naših i svetskih obrazovnih standarda, kako bi studenti lakše pristupili evropskom režimu studiranja, ocenjivanja i transferu znanja i diploma.

Na studije prvog stepena (osnovne akademske i strukovne studije) može se upisati student koji ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i položen prijemni ispit.

Studijski program osnovnih akademskih studija je skup obaveznih i izbornih predmeta čijim se savladavanjem obezbeđuju neophodna znanja i veštine za sticanje diplome na nivou osnovnih akademskih studija – odgovarajućeg smera.

 

U zavisnosti od odabira modula studiranja

 • Studije nauka bezbednosti
 • Studije menadžmenta ljudskih i socijalnih resursa
 • Studije civilne zaštite i zaštite životne sredine
 • Studije odbrane

razlikuje se nastavni plan u trećoj i četvrtoj godini studija.

Da bi student u dodatku diplome osnovnih akademskih studija, pored stručnog naziva Diplomirani menadžer bezbednosti, dobio i bliže stručno određenje sa naznakom zvanja iz odgovarajuće oblasti Nauka bezbednosti:

 • studije odbrane;
 • studije civilne zaštite i zaštite životne sredine;
 • studije menadžmenta ljudskih i socijalnih resursa, ili
 • studije bezbednosti,

potrebno je da iz jedne izborne grupe pohađa i položi najmanje 5 izbornih predmeta, od kojih su za svaku izbornu grupu 4 obavezna (obeleženi zvezdicom: *).

Ukoliko student ne želi da u dodatku diplome ima naznaku zvanja iz specifične studijske oblasti ili tokom studija ne ispuni uslov od 5 položenih predmeta iz iste izborne grupe, u dodatak diplome mu se upisuje stručni naziv Diplomirani menadžer bezbednosti (bez specifičnog dodatka). Ukoliko student ima sposobnosti, volje i mogućnosti, dozvoljeno mu je da istovremeno, tj. uporedo pohađa i polaže kurseve iz istog izbornog predmeta (izborni predmet 1, 2, 3..) sa različitih izbornih grupa. Svi tako skupljeni bodovi sabiraju se, s tim da se u diplomi može pojaviti samo jedno specifično određeno zvanje.

Nastavni plan po godinama studija.
Vesti o studiranju

 • VIŠER vas poziva na Dane otvorenih vrata VIŠER vas poziva na Dane otvorenih vrata
  Visoka škola elektrotehnike i računarstva (VIŠER) poziva maturante srednjih škola na druženje u okviru Dana otvorenih vrata koji se organizuje u maju mesecu, svake subote u terminu od 09.30 do 14.00…
  26.04.2017

 • Najskuplji indeks 243.500 dinara Najskuplji indeks 243.500 dinara
  Prema predlozima kvota i školarina, usvojenim na Senatu Univerziteta u Beogradu, ove godine moći će da se upiše 14.850 brucoša, od čega 9.511 na budžet. Ovo su samo predlozi fakulteta,…
  27.04.2017

 • Upis na fakultete: Šta očekuje brucoše? Upis na fakultete: Šta očekuje brucoše?
  Počinje upisni rok na fakultetima u Srbiji za školsku 2017/2018. godinu. Dobra vest je da su fakulteti dobili veće upisne kvote na IT smerovima, a loša da nekoliko njih traži…
  26.04.2017

Saveti za polaganje prijemnog