Vraćaju nam se studenti

(preuzeto iz "V. Novosti" 26. avgust 2007.)

Težnja privremenih institucija Kosova i Metohije, da Univerzitet u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, uvrsti u obrazovni sistem Kosova - nije uspela. Uprkos brojnim pritiscima UNMIK, koji je uredbom iz 2004. godine izbrisao Prištinski univerzitet iz Evropske univerzitetske asocijacije, jakim argumentima ova visokoškolska ustanova vratila se u porodicu evropskih univerziteta i ostala deo visokoobrazovnog sistema Srbije.

Ovo u razgovoru sa "Novosti" ističe prof. dr Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini. Uključivanjem u Konferenciju univerziteta Srbije, razgovorima s predstavnicima međunarodnih nevladinih organizacija koji su shvatili da nije reč o političkoj instituciji, UNMIK je, ostajući bez argumenata, marta 2006. godine sam opozvao svoju uredbu.

- Mi smo državni univerzitet, čiji je osnivač Skupština Srbije, i deo smo obrazovnog sistema Srbije - kaže Vitošević. - Uredba UNMIK bila je politički motivisana. Većina međunarodnih predstavnika s kojima smo razgovorili nije imala nikakvih predubeđenja i shvatila je da se bavimo visokim obrazovanjem, naučnoistraživačkim radom i edukacijom u najširem smislu. Ako imamo jak državni univerzitet, Srbiju s prostora KiM niko neće proterati.

U skladu sa novim Zakonom o visokom obrazovanju, principima Bolonjske deklaracije i Lisabonskim zaključcima, urađena je reorganizacija Univerziteta, formirani su Senat i Savet i izabran je novi rektor. Ovaj univerzitet je Ministarstvu za nauku prijavio 46 naučnoistraživačkih projekata.

- Pre dve godine na našem univerzitetu studiralo je 6.500 studenata, a trenutno je 9.320 visokoškolaca na 10 fakulteta - ističe naš sagovornik. - U prvom upisnom roku upisalo se još 1.245 brucoša, što pokazuje da je poverenje u ono što naši fakulteti rade znatno poraslo. Pored resornog ministarstva, veliku podršku imamo od Ministarstva nauke i Ministarstva zdravlja.

Pred predstojeću akreditaciju univerziteta, ovu visokoškolsku ustanovu, pored nedostatka prostora, brine i "manjak" opreme, posebno za neke strukovne programe na Fakultetu tehničkih nauka i na Prirodno-matematičkom fakultetu. I smeštajni kapaciteti od oko hiljadu mesta u studentskim domovima takođe su nedovoljni.

- Vlada Srbije je izdvojila 41 milion dinara za izgradnju zgrade Pravnog, Ekonomskog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici - ističe Vitošević. - Sva tri fakulteta nalaziće se u jednoj savremeno opremljenoj zgradi, koja će biti gotova sledeće godine. Takođe, 15. oktobra biće otvoren novi studentski blok sa 150 ležajeva, a gradi se i kampus u centralnom delu severne Mitrovice. Pošto planiramo da akreditaciju prijavimo za septembar 2008. godine, do tada ćemo ispuniti i prostorne i tehničke uslove.

Rektor Vitošević posebno ističe odličnu saradnju koju imaju s kolegama univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu. Saradnja je uspostavljena i sa univerzitetima u Sarajevu i Banjaluci, Skoplju, Grčkoj, a kroz TEMPUS projekat, i sa univerzitetima u Tuzli i Bremenu.


B. Borisavljević

VISOKOŠKOLCI
- Oko 45 odsto studenata Univerziteta u Prištini su sa Kosova i Metohije i raseljene osobe, 30 odsto ih je iz Srbije, a 25 odsto iz Crne Gore - kaže Vitošević. - Imamo studenata iz Makedonije, Republike Srpske. Iako kruže priče da se kod nas upisuju samo da bi završili prvu godinu i prebacili se na neki drugi univerzitet, sve je više studenta koji ostaju ovde i završavaju studije.
Na 10 fakulteta radi više od 700 nastavnika i saradnika, a ima oko 200 zaposlenih među nenastavnim osobljem.

ŠKOLARINA
ODLUKOM Senata ovog univerziteta, školarina je ostala ista kao prošle godine, dok studenti koji žive na Kosovu i Metohiji i raseljene osobe, koji su upisani kao samofinansirajući, plaćaju 50 odsto školarine. Za studente koji su u teškoj materijalnoj situaciji, omogućeno je plaćanje u više rata tokom godine. Univerzitet u Prištini pokušava vodi i međunarodni spor kako bi vratio deo imovine, ili platio obeštećenje. Sporazumom koji su potpisali Milošević i Rugova 1998. godine, imovina Univerziteta u Prištini podeljena je tako da 60 odsto prostora i opreme pripadne Albanicima, 35 odsto Srbima i pet odsto Turcima.

POKLON "NOVOSTI"
KOMPANIJA "Novosti" poklonila je Univerzitetu u Prištini 3.000 knjiga iz edicije "Milenijum".
- Ovaj poklon, na kojem smo veoma zahvalni, obogatiće naš bibliotečki fond - kaže Vitošević. - Pre dva i po meseca formirali smo Univerzitetsku biblioteku, uz podršku Narodne biblioteke Srbije, koja nam je podarila 70.000 knjiga.

27-08-2007 | komentari 0 | pošalji link

Broj poseta, Oktobar 2015:

163.871

Ukupan broj univerziteta:

Ukupan broj fakulteta:

Ukupan broj visokih škola:

Ukupan broj smerova na fakultetima:

Ukupan broj smerova na visokim školama:


Procitajte savete uspe�nih
TwitterYoutubeFacebook
Infostud dobitnik priznanja Najbolje iz Srbije