Prijemni.infostud.com


Studijski program - Nove računarske tehnologije

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Informacione tehnologije,

Vrste studija: Strukovne

Na prijemnom se polaže: Matematika, Osnovi informaciono komunikacionih tehnologija

Vežbaj online: Informatika i računarstvo, Matematika,

Gradovi: Beograd

Nastavni plan i ispiti

Nove računarske tehnologije

Studijski program Nove računarske tehnologije je usaglašen sa bazom znanja informacionih tehnologija, opisanom u dokumentu IT2008. Predmeti koji obuhvataju bazu znanja računarskih nauka opisanu dokumentom SS2001. Osnovni cilj studijskog programa Nove računarske tehnologije je da pripremi studente za uspešne i produktivne nosioce struke informacionih i računarskih tehnologija u industriji, javnim preduzećima, državnim organima, zdravstvu, obrazovnim institucijama. Ishod procesa učenja studenata Novih računarskih tehnologija su znanje i veštine potrebni da se prilagode dinamičnom multidisciplinarnom tehnološkom okruženju kroz timski rad, profesionalnu etiku i efikasnu komunikativnost. Diplomirani studenti Novih računarskih tehnologija imaju osnovu koja im omogućava da ako žele nastave dalje školovanje.

Eksperti računarskih, informacionih, komunikacionih i multimedijalnih tehnologija veruju da postoji potreba za osnovnim studijama i sa posebnim osvrtom na informacione tehnologije sa sledećim opštim kompetencijama:

 • Razumevanje i sposobnost da se koriste i primene postojeći alati i tehnologije za povezivanje u lokalne računarske mreže i računarske mreže širih geografskih područja, programiranje, razvoj aplikacija, baze podataka, Web tehnologije, digitalne medije i elektonsko izdavaštvo.
 • Iskustvo u projektovanju i znanje u procesu integracije i primene tehnologije u korisničkom okruženju ka kojima je razrešavanje problema organizacije i pojedinaca usmereno.
 • Veština rada u grupi da bi se dostigao zajednički cilj uz istovremeno zadržavanje nezavisnog kritičkog mišljenja i sposobnost za efikasnu komunikaciju kako usmenu tako i pismenu.

Studijskim programom organizuju se osnovne strukovne studije u trajanju od tri godine kroz frontalni i grupni oblik nastave. Najveći broj predmeta primenjuje hibridni model nastavnih metoda „prvo teorija” i „prvo praksa”. Predmeti koji ne predviđaju praktični deo nastave nude studentima izradu pismenih, usmenih, grupnih i/ili individualnih projekata i analizu studije slučaja. Kriterijum na osnovu koga studenti vrše odabir zavisi od toga da li su se opredilili za informacione, računarske ili multimedijalne sisteme.

Specifični ishodi učenja pripremaju studente za:

 • Identifikovanje problema informacionih tehnologija;
 • Efikasno funkcionisanje u multidisciplinarnom i raznovrsnom okruženju;
 • Skupljanje, analizu i upravljanje informacijama;
 • Razumevanje pravnih, etičkih i socijalnih implikacija koje imaju projekti informacionih tehnologija;
 • Održavanje koraka sa tekućim razvojem informacionih tehnologija;
 • Razumevanje svih aspekata procesa projektovanja uzimajući u obzir funkcionalnost i ljudski faktor;
 • Razvoj osećaja za profesionalizam i timski rad da bi uspeli u profesiji koju su odabrali.

Rukovodilac studijskog programa: dr Slobodanka Đenić,
Kabinet:407
Elektronska pošta:sdjenic@viser.edu.rs.

Sekretar studijskog programa: mr Jelena Mitić,
Kabinet: 508
Elektronska pošta:jelenam@viser.edu.rs.

Knjiga predmeta - Nove računarske tehnologije
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog

 • Usmeno izlaganje predispitnih obaveza

  Predispitne obaveze obuhvataju prisustvo na predavanjima i vežbama, ali i pisanje seminarskih radova, odnosno referata. Često se ti isti radovi moraju prezentovati usmeno, u toku predavanja, a ponekad je dozvoljeno i korišćenje Power Point-a.


 • Namirnice koje zamenjuju kofein

  Kada postanete deo studentskog života, uvidećete da mnogi studenti vole da uče noću. Učenje noću, naročito u studentskim domovima, podrazumeva mir i vi ste napokon sposobni da se posvetite svom gradivu u miru.


 • Popunjavanje CV-a za vreme studiranja

  Ukoliko pokušate da pronađete posao za vreme studiranja, uglavnom će se od vas tražiti da pošaljete CV. Mnogi mladi ljudi imaju problem sa popunjavanjem ovog dokumenta jer ne znaju šta sve CV podrazumeva