Prijemni.infostud.com


Studijski program - Nove računarske tehnologije

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Informacione tehnologije,

Vrste studija: Strukovne

Na prijemnom se polaže: Matematika, Osnovi informaciono komunikacionih tehnologija

Vežbaj online: Informatika i računarstvo, Matematika,

Gradovi: Beograd

Nastavni plan i ispiti

Nove računarske tehnologije

Studijski program Nove računarske tehnologije je usaglašen sa bazom znanja informacionih tehnologija, opisanom u dokumentu IT2008. Predmeti koji obuhvataju bazu znanja računarskih nauka opisanu dokumentom SS2001. Osnovni cilj studijskog programa Nove računarske tehnologije je da pripremi studente za uspešne i produktivne nosioce struke informacionih i računarskih tehnologija u industriji, javnim preduzećima, državnim organima, zdravstvu, obrazovnim institucijama. Ishod procesa učenja studenata Novih računarskih tehnologija su znanje i veštine potrebni da se prilagode dinamičnom multidisciplinarnom tehnološkom okruženju kroz timski rad, profesionalnu etiku i efikasnu komunikativnost. Diplomirani studenti Novih računarskih tehnologija imaju osnovu koja im omogućava da ako žele nastave dalje školovanje.

Eksperti računarskih, informacionih, komunikacionih i multimedijalnih tehnologija veruju da postoji potreba za osnovnim studijama i sa posebnim osvrtom na informacione tehnologije sa sledećim opštim kompetencijama:

 • Razumevanje i sposobnost da se koriste i primene postojeći alati i tehnologije za povezivanje u lokalne računarske mreže i računarske mreže širih geografskih područja, programiranje, razvoj aplikacija, baze podataka, Web tehnologije, digitalne medije i elektonsko izdavaštvo.
 • Iskustvo u projektovanju i znanje u procesu integracije i primene tehnologije u korisničkom okruženju ka kojima je razrešavanje problema organizacije i pojedinaca usmereno.
 • Veština rada u grupi da bi se dostigao zajednički cilj uz istovremeno zadržavanje nezavisnog kritičkog mišljenja i sposobnost za efikasnu komunikaciju kako usmenu tako i pismenu.

Studijskim programom organizuju se osnovne strukovne studije u trajanju od tri godine kroz frontalni i grupni oblik nastave. Najveći broj predmeta primenjuje hibridni model nastavnih metoda „prvo teorija” i „prvo praksa”. Predmeti koji ne predviđaju praktični deo nastave nude studentima izradu pismenih, usmenih, grupnih i/ili individualnih projekata i analizu studije slučaja. Kriterijum na osnovu koga studenti vrše odabir zavisi od toga da li su se opredilili za informacione, računarske ili multimedijalne sisteme.

Specifični ishodi učenja pripremaju studente za:

 • Identifikovanje problema informacionih tehnologija;
 • Efikasno funkcionisanje u multidisciplinarnom i raznovrsnom okruženju;
 • Skupljanje, analizu i upravljanje informacijama;
 • Razumevanje pravnih, etičkih i socijalnih implikacija koje imaju projekti informacionih tehnologija;
 • Održavanje koraka sa tekućim razvojem informacionih tehnologija;
 • Razumevanje svih aspekata procesa projektovanja uzimajući u obzir funkcionalnost i ljudski faktor;
 • Razvoj osećaja za profesionalizam i timski rad da bi uspeli u profesiji koju su odabrali.

Rukovodilac studijskog programa: dr Slobodanka Đenić,
Kabinet:407
Elektronska pošta:sdjenic@viser.edu.rs.

Sekretar studijskog programa: mr Jelena Mitić,
Kabinet: 508
Elektronska pošta:jelenam@viser.edu.rs.

Knjiga predmeta - Nove računarske tehnologije
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog

 • Sistematski pregledi

  Nakon što se upišete na fakultet, morate znati da redovno učenje i polaganje ispita nije vaša jedina obaveza. Nakon završenih predavanja u prvom semestru prve godine, potrebno je da uradite sistematski pregled.


 • Važnost postavljanja pitanja od strane studenata

  Veština postavljanja pitanja bitan je deo učenja i studiranja, jer će se njeno praktikovanje, sasvim sigurno, odraziti na kvalitet vašeg znanja, kao i na učinke u vidu ocena.


 • Par saveta pre izbora fakulteta

  S obzirom da studije za svrhu treba da imaju pripremu studenata za posao, osposobljavanje za karijeru i ciljeve koji se žele ostvariti, period visokog obrazovanja neka obuhvati vaše interese u tom smislu.