Prijemni.infostud.com


Studijski program - Filmska i televizijska režija i montaža

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Informacione tehnologije, Filmska umetnost, Digitalna umetnost,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Opšte obrazovanje i informisanost,

Gradovi: Beograd

Nastavni plan i ispiti

Studijski program vode: prof. Miroslav Živanović i Gordana Zafranović
Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine
Broj ESPB (ECTS): 240
Stručni naziv: diplomirani dramski i audiovizuelni umetnik: REŽISER/MONTAŽER

Program Filmska i televizijska režija i montaža je iz oblasti dramske i audiovizuelne umetnosti – filmskog i televizijskog stvaralaštva.

Studijski program Filmska i televizijska režija i montaža proistekao je, uz uvažavanje osnovnih društvenih zadataka, iz društvenih potreba za obrazovanjem stručnih i umetničkih kadrova koji mogu da odgovore zahtevima svojim kreativnim angažmanom.

Svrha studijskog programa Filmska i televizijska režija i montaža podrazumeva interdisciplinarno proučavanje režije i montaže za sve zajedničke delove stvaralačkog procesa produkovanja filmskog i televizijskog dela i specifična znanja, sposobnosti i veštine za obe oblasti. Program omogućava međusobno prožimanje televizijske i filmske kako režije, tako i montaže u skladnom sklopu umetničkih, tehničkih i naučnih dostignuća.

Filmski i televizijski režiser, kao i filmski i televizijski montažer mogu samostalno da estetski oblikuju, produciraju i snimaju različita televizijska i filmska ostvarenja, kao i da učestvuju u stvaranju i realizaciji multimedialnih ostvarenja.

Cilj studijskog programa je sticanje znanja o osnovama filmskog jezika kroz primere iz različitih domena kao što su istorija filma, tehnologija filma i televizije, tehnološki postupci i procesi u stvaranju filmske i elektronske slike itd. Cilj programa je obrazovanje studenata o osnovnim pojmovima funkcionisanja filmske i televizijske kamere, kao i osnovama formiranja filmske i TV slike. Program obučava studente o tehničko-tehnološkim karakteristikama filmske montaže, kao i o elektronskim linearnim i nelinaernim, analognim i digitalnim montažnim sistemima.

Studijski program obučava studente o muzici na filmu i televiziji; o produkciji i postprodukciji zvuka, o televizijskoj režiji zabavno-muzičkih programa, kao i o upotrebi novih medija u realizaciji kratkih TV formi;

Studenti se osposobljavaju za umetničko svaralaštvo u svim fazama rada na filmu, za rad sa glumcima koristeći pozorišne metode i iskustva, kao i za rad na dijalozima za kratke igrane filmove.Pored toga studenti stiču specifična saznanja za teorijski pristup filmu, posebno analizu konkretnih filmskih dela sredstvima filmologije i savremenih teorija filma. Studenti će naučiti da pišu scenarija za dokumentarni film upotrebom specifičnog jezika dokumentarnog filma.

Nastava se odvija i kroz kreativne radionice snimanja i montaže, a program ishoduje završnim radom – režijom i montažom dugometražnog igranog filma. Takođe se primenjuju mentorske metode kojima se studenti uče da ovladavaju tehnikama režije i montaže direktnim komuniciranjem i saradnjom.

Poseban cilj studijskog programa je razvoj kritičkog mišljenja i kreativnosti studenata koji su neophodni za stvaralaštvo u oblasti filmske i televizijske režije i montaže.


Prof. Gordana Zafranović i doc. Milena Predić
predstavljaju FILMSKU I TELEVIZIJSKU MONTAŽU,
studijski program osnovnih studija na Akademiji umetnosti
   
   
   
   
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog

  • Usmeno izlaganje predispitnih obaveza

    Predispitne obaveze obuhvataju prisustvo na predavanjima i vežbama, ali i pisanje seminarskih radova, odnosno referata. Često se ti isti radovi moraju prezentovati usmeno, u toku predavanja, a ponekad je dozvoljeno i korišćenje Power Point-a.


  • Namirnice koje zamenjuju kofein

    Kada postanete deo studentskog života, uvidećete da mnogi studenti vole da uče noću. Učenje noću, naročito u studentskim domovima, podrazumeva mir i vi ste napokon sposobni da se posvetite svom gradivu u miru.


  • Popunjavanje CV-a za vreme studiranja

    Ukoliko pokušate da pronađete posao za vreme studiranja, uglavnom će se od vas tražiti da pošaljete CV. Mnogi mladi ljudi imaju problem sa popunjavanjem ovog dokumenta jer ne znaju šta sve CV podrazumeva